Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Francuska i Njemačka zajednički kreću u izmjenu industrijske politike u EU

Francuska i Njemačka zajednički kreću u izmjenu industrijske politike u EU

Francuski i njemački ministar financija u utorak su najavili zajedničku inicijativu za izmjenu propisa o zaštiti tržišne utakmice u Europskoj uniji, čime bi se omogućilo stvaranje europskih industrijskih prvaka konkurentnih na globalnoj razini.  

Francusku i Njemačku i dalje tišti prošlotjedno crveno svjetlo Europske komisije na predloženo spajanje francuskog proizvođača vlakova Alstoma i poslovanja sa željeznicama njemačkog industrijskog diva Siemensa.

Pariz i Berlin poduprli su spajanje u nadi da će stvoriti industrijskog diva koji bi mogao parirati stranim konkurentima poput kineskog željezničkog diva CRRC-a.

Dvije su strane procijenile sve posljedice takve odluke po gospodarstvo, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire, dodajući da će se za tjedan dana u Berlinu sastati s njemačkim ministrom gospodarstva Peterom Altmeierom i ministrom financija Olafom Scholzom.

Glavna tema razgovora bit će moguće izmjene europskih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja s ciljem unaprjeđivanja industrijske politike, kazao je ministar Le Marie novinarima pri dolasku zajedno s njemačkim kolegom na sastanak ministara financija EU-a u Bruxellesu.

Politika tržišnog natjecanja treba određeno osvježenje, složio se ministar Scholz, dodajući kako bi se tim nastojanjima pomoglo i malim inovativnim tehnološkim tvrtkama.

Tvrtke u EU trebale bi moći rasti i iskoristiti prednosti značajne veličine bloka, rekao je njemački ministar financija, ističući kako EU sa svojih oko 450 milijuna stanovnika značajno nadmašuje SAD-ovih 300-tinjak milijuna. 

Dvije će zemlje također razmotriti u koje bi segmente trebalo usmjeriti investicije, kazao je Le Maire, izdvajajući područjue umjetne inteligencije.

“Želimo li ostati u gospodarskoj utrci na globalnoj razini, moramo daleko više investirati u umjetnu inteligenciju”, istaknuo je.

“To želimo učiniti ruku pod ruku s Njemačkom”, poručio je francuski ministar financija.

K.N.

foto: novo.hr