Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Francuska najizgledniji kandidat za poziciju europskog financijskog središta nakon brexita

Francuska najizgledniji kandidat za poziciju europskog financijskog središta nakon brexita

Francuska će nakon brexita vjerojatno od Britanije preuzeti ključnu poziciju na području financijskih usluga u Europskoj uniji, zbog čega bi gospodarstvo Unije moglo postati još više ovisno o teškoćama pogođenim bankama u eurozoni, objavio je u utorak think thank New Financial.

Brexit će najvjerojatnije rezultirati promjenom smjera politike EU-a o tržištima kapitala, predviđaju u New Financialu, upozoravajući da će EU izgubiti većinu stručnog znanja o tržištima i regulativi koje se desetljećima stjecalo u Velikoj Britaniji.

Pritom će se i nakon brexita glavnina aktivnosti tržišta kapitala u EU odvijati u Velikoj Britaniji, posebice u sektorima poput trgovanja i upravljanja imovinom, što znači da neće biti bazirane u bloku, predviđaju oni.

Prema New Financialu, Britanija trenutno čini gotovo trećinu svih aktivnosti tržišta kapitala u EU – više nego Francuska i Njemačka zajedno.

Gubitak Britanije znači da će udjel EU-a na globalnom tržištu kapitala pasti sa 21 na 14 posto, odnosno na trećinu američkog ili na razinu kineskog udjela.

– Ukratko tržišta kapitala u EU bit će značajno manja i slabije razvijena nego što su danas, a gospodarstvo EU-a bit će još više ovisno o posrnulom bankarskom sektoru nego što je danas slučaj, navodi se u izvješću.

Tržišta kapitala, poput sredstava namaknutih putem izdavanja dionica i obveznica, umanjuju ovisnost gospodarstava o kreditima banaka, podsjeća Reuters.

Odlazak Britanije iz EU-a za taj će blok značiti gubitak najvećeg financijskog središta, iako je više od 300 upravitelja imovinom, platformi za trgovinu, banaka i osiguravatelja koji posluju u Britaniji već otvorilo baze u EU-u kako bi se lakše nosili s posljedicama svim mogućih raspleta brexita.

Francuska i Njemačka imat će duopol u 21 od 24 aktivnosti, poput trgovanja izvedenicama, bankarstva, poduzetničkog kapitala i trgovanja valutama, pri čemu će Francuska biti najveće tržište u mnogim najvažnijim segmentima, predviđaju u New Financialu.

Unija u kojoj je Francuska najveće tržište vjerojatno će izgledati sasvim drugačije od one u kojoj je najveće tržište bila Velika Britanija, naglašavaju autori izvješća.

EU je usvojio nekoliko zakona o stvaranju unije tržišta kapitala kako bi potaknuo kompanije da više novca pribavljaju izdanjem dionica ili obveznica i time smanje ovisnost o bankama.

N.H./hina

foto: arhiva.nh