eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Francuska pokreće ‘zelenu’ revoluciju na željeznici korištenjem vlakova na vodik

Francuska pokreće ‘zelenu’ revoluciju na željeznici korištenjem vlakova na vodik

Francuska se priključuje ‘zelenoj’ revoluciji na željeznici kupnjom 15 vlakova na vodik, koji ne proizvode emisije ugljičnog dioksida a trebali bi zamijeniti postojeće dizelske modele, najavio je čelnik francuskog državnog željezničkog prijevoznika SNCF.

Vlakovi na vodik će opremljeni su gorivnim ćelijama koje proizvode električnu energiju iz vodika i kisika.

Njemačka je prva zemlja koja je uvela tu tehnologiju prije godinu dana, stavivši u promet dva vlaka francuskog proizvođača TGV-a Alastom, na pruzi dužine 100 kilometara.

Nadamo se da ćemo za nekoliko tjedana potpisati narudžbu za proizvodnju 15 vlakova na vodik”, rekao je izvršni direktor SNCF-a Guillaume Pepy dodajući da bi vlakovi trebali biti u funkciji za „otprilike dvije godine”.

Dosad je Francuska imala problema s dobivanjem „čistog” vodika, s time da se 95 posto vodika dobivao iz prirodnog plina. Alstom je predložio prilagodbu modela koji se koristi u Njemačkoj, pa će vlakovi SNCF-a umjesto čistog vodika koristiti kombinaciju električne energije i vodika.

Pepy navodi kako je cilj SNCF-a „da kroz 15 godina na francuskim željeznicama ne ostane nijedan dizelski vlak”.

Francuske željeznice do 2021. godine također planiraju zamijeniti neke dizelske modele s novim dizelsko-električnim hibridnim vlakovima na sjeveroistoku, zapadu i jugu zemlje.

K.A./hina

foto: arhiva.nh