moda

Home / moda/Poslovne vijesti / Francuski proizvođač luksuznih proizvoda Chanel seli u London sjedište tvrtke

Francuski proizvođač luksuznih proizvoda Chanel seli u London sjedište tvrtke

Francuski proizvođač luksuznih proizvoda Chanel objavio je za BBC da je odabrao Veliku Britaniju za sjedište svog globalnog ureda. Prvi puta u 110-godišnjoj povijesti kompanija je odlučila pod istim krovom okupiti većinu službi u globalnom poslovanju, napominje BBC. Prošle je godine kompanija ostvarila prihode nešto veće od sedam milijardi funti a zapošljavaju više od 20.000 radnika.

Na društvenoj mreži Instagramu prati ih više od 30 milijuna ljudi. U emisiji Today na postaji BBC Radio 4 iz Chanela su priopćili da žele “pojednostaviti strukturu poslovanja, a London je najprikladnije mjesto za ostvarivanje tog cilja kada su u pitanju međunarodne kompanije”.

“London je središnja lokacija za naša tržišta, tu se govori engleski, a na snazi su strogi standardi korporativnog upravljanja s obzirom na važeće regulatorne i zakonske zahtjeve”, pojasnili su. Takvom odlukom, koja podrazumijeva otvaranje više desetaka radnih mjesta, Chanel je za sjedište globalnog tima odabrao London, u konkurenciji s New Yorkom i kreativnim sjedištem Parizom.

Glavni dizajner Karl Lagerfeld i njegov tim ostaju u glavnom gradu Francuske. Justine Picardie, glavna urednica modnog časopisa Harpers’ Bazaar i autorica biografije Coco Chanel, izrazila je zadovoljstvo tim Chanelovim potezom, tumačeći ga kao iskazivanje povjerenja svjetskog modnog diva u dugoročne izglede Velike Britanije.

Picardie je također istaknula da se time Chanel približio tržištu koje spada među ona s najvišim stopama rasta potrošačke baze, podsjećajući da “imućna londonska kućanstva po povećanju potrošnje na luksuzne proizvode zaostaju tek za onima u Hong Kongu”. U Chanelu su se na takvu odluku odlučili nakon sličnih najava nekih banaka i proizvođača.

Chanelovu odluku pozdravit će britanski dizajneri uoči Londonskog tjedna mode, s obzirom na moguće probleme u lancima opskrbe zbog carina, kašnjenja na granici i nestabilnog tečaja u slučaju da Britanija i Europska unija ne postignu dogovor o trgovinskom režimu nakon Brexita. Zbog takvih bi problema kupci na modnim sajmovima mogli oklijevati s narudžbama koje bi trebale biti realizirane idućeg proljeća, tumači Paul Alger iz Udruge proizvođača tkanina i tekstila.

Prema podacima Britanskog vijeća za modu, doprinos modne industrije britanskom gospodarstvu iznosio je prošle godine više od 32 milijarde funta i uvećan je 5,4 posto u odnosu na godinu ranije, navodi BBC. To znači da modna industrija spada među sektore britanskog gospodarstva s najvišim stopama rasta, napominje BBC.

K.A./hina

foto: Chanel

 

Tagovi: