Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Gadžić: Mostarski Aluminij bi se ugasio da nije bilo potpore Glencorea i PPD-a

Gadžić: Mostarski Aluminij bi se ugasio da nije bilo potpore Glencorea i PPD-a

Glavni direktor mostarskoga giganta Aluminija Mario Gadžić izjavio je u intervju objavljenom u petak kako je jedini izlaz za spas te kompanije njezina dokapitalizacija, nakon što su je ove godine financijskom potporom spasili švicarsko-američka kompanija Glencore i Prvo plinarsko društvo (PPD) financijskom potporom. 

“Inozemne tvrtke, Glencore International i grupacija PPD, dale su povjerenje Aluminiju, poglavito PPD, te kroz ugovorne odnose u cijelosti podržavaju i financiraju poslovanje Aluminija, bez čega sada uopće ne bismo mogli opstati”, rekao je Gadžić u intervjuu koji je u petak objavilo bosanskohercegovačko izdanje “Večernjeg lista”.

Objasnio je kako je gubitak samo prošle godine bio veći 43,5 milijuna maraka (oko 22 milijuna eura), a nova uprava s njim na čelu zatekla je blokirane račune koji su ubrzo deblokirani. 

PPD je u međuvremenu preuzeo posao nabave električne energije čija je visoka cijena, uz niske cijene metala te loše ugovore, najviše pridonijela lošem poslovanju, zbog čega je ukupni dug oko 125 milijuna eura, od čega Elektroprivredi Herceg Bosne Aluminij duguje oko 95 milijuna eura.

Hrvatska kompanija PPD pomogla je i da se riješi spor s američkom kompanijom “Rain CII”, koja je bila najveći dobavljač petrol-koksa, a kojoj je Aluminij dugovao 11 milijuna dolara.  

“Suradnja s PPD-om BiH omogućila nam je nužna ulaganja u povećanje proizvodnih kapaciteta i smanjivanje troškova proizvodnje kroz ulaganje u nove elektrolitičke ćelije ili u infrastrukturu za korištenje ukapljenog plina”, rekao je Gadžić, dodajući kako je PPD najveći pojedinačni vlasnik Luke Ploča, u čijem prometu Aluminij sudjeluje s 18 posto.

Gadžić je u intervjuu istaknuo kako je uprava s njim na čelu, koja je u tvrtku ušla u rujnu prošle godine, učinila sve kako bi stabilizirala i održala poslovanje te kako bi se i država morala odrediti o tome što želi od Aluminija i kako će to postići.

U mostarskom Aluminiju Vlada Federacije BiH ima udio od 44 posto, koliko imaju i mali dioničari, radnici, a Republika Hrvatska ima udjel od 12 posto.

“Aluminij je još na putu stabilizacije, ali daleko od održivosti”, rekao je Gadžić, ističući kako je rješavanje dugova Elektroprivredi Herceg Bosne, dugoročno osiguravanje likvidnosti i proizvodnje te konkurentnosti kroz rješavanje carinskih pitanja ili dodatnih naknada koje Aluminij plaća pitanja za vlasnika, to jest Vladu Federacije BiH.

Gadžić je pozvao vlasti BiH da podupru dokapitalizaciju mostarske kompanije koja bez svježeg kapitala ne može dugoročno opstati.

“Dokapitalizacija, restrukturiranje s ciljem jačanja konkurentnosti Aluminija te neki oblik intenzivnijeg uključivanja države kroz razvojnu banku ili pronalazak strateškog partnera nužni su koraci kako bi Aluminij u konačnici postao i održivim. Aluminij nužno treba svježi kapital kako bi u cijelosti restrukturirao svoje poslovanje te zadržao položaj ključnog pokretača razvitka BiH u cjelini”, rekao je.

Na pitanje o tvrdnjama koje je objavio “Nacional” pozivajući se na navodna izvješća Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a po kojima Aluminij pokušavaju preuzeti Rusi, direktor Aluminija je odgovorio da je riječ o neutemeljenim konstrukcijama.

K.H./h

foto: aluminij.ba