eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / General Electric u Karlovcu najavio ulaganja od gotovo 160 milijuna kuna

General Electric u Karlovcu najavio ulaganja od gotovo 160 milijuna kuna

Iz tvornice General Electric (GE) u Karlovcu u ponedjeljak su najavili dodatna ulaganja tijekom ove godine u strojeve i nadogradnju zgrade pogona u iznosu od gotovo 160 milijuna kuna.

Ulaganje u radionicu za proizvodnju lopatica u sklopu Servisnog Centra Karlovac predviđa 19 visokotehnoloških 5-osnih glodalica i najmodernije CMM mjerne strojeve te linijski skener za brzo skeniranje dijelova. Osim toga, nova će se tvornica moći pohvaliti i naprednim digitalnim industrijskim tehnologijama.

Tvornicu GE u Karlovcu danas su posjetili ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović i predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević.

“Pogon u Karlovcu pruža usluge za elektrane u izgradnji i one već u pogonu u sektorima termalnih i održivih izvora energije, a najznačajnije je reference tvornica stekla isporukama raznih komponenti za plinske i parne turbine. Tijekom nekoliko posljednjih godina tvornica u Karlovcu prepoznata je po brzini, kvaliteti i fleksibilnosti proizvodnje, a najavljeno će ulaganje značajno povećati njezine kapacitete te potvrditi predanost tvrtke GE ovoj regiji”, izjavio je izvršni direktor GE za Jugoistočnu Europu Gaetano Massara.

“GE je prepoznao ovaj dio Europe kao izvrsnu investicijsku lokaciju za proizvodnju i razvoj novih tehnologija i inovativnih rješenja, te smo postali najveći američki ulagač u regiji”, kazao je.

“Koncept Brilliant Factory omogućuje automatizaciju proizvodnih procesa koji su ključni za budućnost proizvodnje lopatica u Hrvatskoj. Trenutno u Karlovcu radi više od 700 zaposlenika, a u posljednjih deset godina u postrojenje smo uložili ukupno 250 milijuna kuna“, izjavio je generalni direktor tvrtke GE za Hrvatsku Damir Vranić.

Dodao je kako rade s više od 300 dobavljača iz Hrvatske te ostvaruju ukupan nabavni volumen od 88,2 milijuna kuna, a 14 posto njihovih dobavljača pokriva čak 80 posto volumena.

U 2016. godini ostvarili su izvoz od 333 milijuna kuna, što predstavlja čak 84 posto ukupnih prihoda. Ti su podaci dobar pokazatelj da je strateško ulaganje tvrtke GE u regiju, osobito proizvodnju, logičan smjer u razvoju tvornice u Karlovcu koja ima vrlo ambiciozne planove za budućnost, rekao je Vranić.

Ministar Dobrović je kazao kako je “ovo je primjer kako treba raditi, donositi nova inovativna rješenja i tehnološke iskorake koji su ključni u budućem razvoju energetike i prelasku na niskougljični razvoj Hrvatske”.

“Cilj nam je osigurati smanjenje emisija stakleničkih plinova te istovremenu sigurnost opskrbe energijom i konkurentnost cijena. To je ujedno i velika razvojna prilika za naše gospodarstvo koje može proizvoditi tehnologiju. To je i za vas prilika za daljnji razvoj koju ćete, siguran sam, dobro iskoristiti”, kazao je.

Tvrtka GE nedavno je najavila novi globalni Centar izvrsnosti za učinkovitost napajanja, s ciljem poboljšanja učinkovitosti novih i postojećih elektrana na ugljen diljem svijeta i značajnog smanjenja njihovih emisija stakleničkih plinova.

GE je u sklopu preuzimanja francuskog Alstom-a 2015. godine preuzeo i Alstom Hrvatska, najavivši ulaganja u središnju i istočnu Europu. U Hrvatskoj GE posluje kroz sinergiju triju poslovnih jedinica – Inženjeringa, Servisnog Centra Karlovac i Servisa Hrvatska.

Dragan Bacinger/h

foto: hina