eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / GENERAL ELECTRIC izabran za dobavljača turbina za projekt najveće svjetske vjetroelektrane

GENERAL ELECTRIC izabran za dobavljača turbina za projekt najveće svjetske vjetroelektrane

Odjel General Electrica za obnovljive izvore energije izabran je za preferiranog dobavljača turbina za britanski projekt najveće vjetroelektrane na moru, koju grade SSE i Equinor, objavile su te kompanije.

Tri projekta vjetroelektrana na području Dogger Bank u Sjevernom moru bit će opremljena General Electricovom turbinom Haliade-X kapaciteta 12 megavata, što je čini najmoćnijom vjetroturbinom u svijetu.

Posao izgradnje vjetroelektrana, vrijedan 10,2 milijarde eura, dobili su norveški Equinor i britanski SSE Renewables u sklopu britanske dražbe subvencija za projekte obnovljivih izvora energije u rujnu.

„Dogger Bank će tako postati dom najvećih vjetroagregata na pučini na svijetu i pionirske tehnologije s niskim udjelom ugljika, koja će odigrati središnju ulogu u nastojanju Britanije da dosegne ugljičnu neutralnost do 2050. godine“, izjavio je u priopćenju Paul Cooley, direktor kapitalnih projekata u SSE Renewablesu.

GE Renewable Energy odjel je američkog GE-a sa sjedištem u Parizu.

Orsted bi također trebao koristiti turbinu Haliade-X za dva projekta u SAD-u, od kojih bi prvi na obali Marylanda trebao početi s radom u 2022. godini.

Glasnogovornik je rekao da će se turbine za Dogger Bank vjerojatno graditi u GE-ovim francuskim tvornicama u Saint Nazaireu i Cherbourgu.

Troškovi gradnje vjetroelektrana na moru proteklih godina snažno padaju uglavnom zahvaljujući sve većim turbinama.

Najsnažnija turbina u komercijalnom pogonu je Vestasova turbina od 9,5 MW.

Britanija je već sada najveće svjetsko tržište energije proizvodene u vjetroelektranama na moru. Do 2030. planiraju uz pomoć te tehnologije proizvoditi trećinu električne energije.

K.A./hina

foto: nusteelfab