eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / GI: Spalionica je pogubna za zdravlje, imamo više od 3.600 potpisa

GI: Spalionica je pogubna za zdravlje, imamo više od 3.600 potpisa

Iz Građanske inicijative „STOP spalionici Rebro“ izvijestili su u četvrtak da su prikupili 3.652 potpisa građana koji se protive izgradnji objekta za gospodarenje medicinskim otpadom u krugu KBC-a Zagreb te su naglasili da takvi objekti imaju niz štetnih posljedica po ljudsko zdravlje.

Članovi inicijative tvrde da su brojne studije pokazale da spalionice uzrokuju zdravstvene probleme stanovnika koji žive u blizini, poput problema povezanih s dišnim putevima, karcinoma, smanjenja plodnosti i povećane incidencije pobačaja.

“Nezamislivo je da netko u 2023. ili 2024. godini hoće graditi piromansko pogonsko sredstvo za zbrinjavanja otpada, nekakvog otpada. Ovo baš nije bilo kakav otpad”, rekao je član inicijative Stanko Uršić na konferenciji za novinare.

Odabrana lokacija je u gradskoj četvrti Maksimir, u gusto naseljenom području, u neposrednoj blizini škola, vrtića, obiteljskih kuća i parka.

U tijeku je javna rasprava o Studiji utjecaja zahvata na okoliš, a iz KBC-a su prošli tjedan priopćili da „postrojenje neće imati štetan utjecaj na obližnje stanovnike, korisnike i radnike KBC-a Zagreb, niti na okoliš”.

Međutim, članovi inicijative „STOP spalionici Rebro“ ne vjeruju u zaključke koji se navode u studiji.

„Pogledao sam studiju i nisam mogao vjerovati…Meni je to izgledalo kao referat iz srednje škole”, kazao je Ivan Šantić. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da bi investitor trebao tijekom javne rasprave objasniti građanima zašto je za lokaciju izabrao područje gradske četvrti Maksimir.

“Ako Ministarstvo zaštite okoliša donese tu odluku, Grad Zagreb će morati dati građevinsku dozvolu. Odluka je na ministarstvu, tako da očekujem da se pojasni zašto ta lokacija i zašto ta tehnologija”, naglasio je.

Tomašević je dodao da Gradska uprava nije dala lokacijsku dozvolu za taj projekt niti o njemu odlučuje, te ponovio da je odluka na resornom ministarstvu.

N.H./H

foto: fah