Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Google tvrdi da bi zabrana Huaweija ugrozila nacionalnu sigurnost SAD-a

Google tvrdi da bi zabrana Huaweija ugrozila nacionalnu sigurnost SAD-a

Google je upozorio da bi američka vlada zabranom Huaweija mogla kompromitirati nacionalnu sigurnost, izvijestio je u četvrtak londonski poslovni list The Financial Times (FT).

Googleovo upozorenje vremenski se poklopilo s novim ciklusom američkih i recipročnih kineskih carina u sukobu koji je pokrenuo Washington spočitavajući Kini nepoštenu trgovinsku praksu.

Američki je kabinet u svibnju uvrstio Huawei i njegovih 68 podružnica u više od dvadesetak zemalja na takozvanu trgovinsku crnu listu.

Zabrana bi trebala stupiti na snagu krajem kolovoza.

Iako se očekuje da će sankcije naškoditi Huaweiju u kratkoročnoj perspektivi, stručnjaci u sektoru napominju da bi paralelno mogle prisiliti tu kinesku kompaniju, ali i druge u Kini, da same razvijaju tehnologiju, što će pak na dulji rok ugroziti dominantnu poziciju američkih kompanija poput Googlea.

U Googleu se pribojavaju da neće smjeti ažurirati svoj operativni sustav Android na Huaweijevim mobitelima, što će po njima potaknuti kinesku tvrtku da razvije vlastitu verziju softvera, piše FT, pozivajući se na izvore upućene u lobiranje američkog diva.

U Googleu tvrde da bi verzija sustava Android koju bi prilagodio Huawei bila ranjivija na hakerske napade.

U Googleu i američkom ministarstvu trgovine nisu odmah bili dostupni za komentar FT-ova izvješća.

Krajem svibnja izvršni direktor Huaweijevog odjela za potrošače Yu Chengdong naznačio je da bi kompanija najkasnije u proljeće iduće godine mogla lansirati vlastiti operativni sustav za ‘pametne’ telefone, tablete i druge ‘pametne uređaje, te za televizijske uređaje i automobile.

Huawei je po njegovim riječima ipak skloniji sustavima koje su su razvili Google i Microsoft.

P.T./hina

foto: Google

Tagovi: