Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Gospodo poduzetnici, ‘naslikavanjima’ gubite vjerodostojnost!

Gospodo poduzetnici, ‘naslikavanjima’ gubite vjerodostojnost!

Ovaj portal je nastao, između ostalog, jer smatram da privatni/realni sektor ‘drži’ cijelu ekonomiju, pa ako hoćete i cijelo društvo. Nije to izmišljena topla voda, niti sam ja posebno pametan, to je jednostavno činjenica u svim razvijenim zemljama.

To naravno ne znači da su svi koji rade u javnom sektoru neradnici, uhljebi, lijeni i slično. No, premalo je onih koji ne iskorištavaju lošu sistematizaciju, neorganiziranost i politiku u javnoj sferi.

Ali, ovaj put nije riječ o javnom sektoru. Sada je mnogo gore, barem za mene. Ovaj put su me ‘razočarali’ ti privatni poduzetnici. Još gore po mene, poduzetnici koje cijenim i za koje znam da su sposobni i rade jako puno i kvalitetno.

Pa recimo o kome se radi, iako ni to nije najbitnije. Radi se o Davorinu Štetneru (trenutno je najpoznatiji kao predsjednik CRANE-a – hrvatske udruge poslovnih anđela). Davorin je dosad imao nekoliko tvrtki, neke više neke manje uspješne, ali poanta je da se čovjek bori, radi i stvara i to ću uvijek cijeniti. Ja sam prvi put ‘ozbiljnije’ čuo za Davorina kada sam bio direktor marketinga jedne regionalne televizije te smo dobili prava na emitiranje Formule 1! Nakon ‘sto godina’ na HRT-u, neki ‘mladi dečko’ je dobio prava za emitiranje oktanskog cirkusa na regionalnim televizijama u Hrvatskoj. Nitko u našoj regiji nije mogao vjerovati u to. Dnevno sam imao desetak poziva medija ‘o čemu se tu radi?’ Odmah sam shvatio da je Davorin sposoban čovjek, jer kako god bili dobri s vlasnikom Formule, vi jednostavno morate biti sposobni i uvjerljivi da biste kupili prava Formule 1 za cijelu državu.

I sada konačno da krenem na bit članka. Davorin Štetner je savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. To je naravno njegova odluka i tu nema nikakvog spora. Ono što po meni jest ‘sporno’ je Davorinov današnji status na njegovom facebook profilu. On naime (od danas) savjetuje ljude da otvaraju tvrtke u SAD-u. Ne znam je li to povezano s putem predsjednice u Ameriku ili nema veze s tim, ali svakako nije vjerodostojan, jer do jučer je s predsjednicom zastupao neke druge stavove. Davorin je najzaslužniji što se krajem prošle godine u Zagrebu održala jedna od najboljih međunarodnih start up konferencija – EBAN Winter University 2016. Tamo su bili drugačiji tonovi, hvalilo se posjetom ministara i ostalih dužnosnika koji su bili prisutni na konferenciji.

Drugi poduzetnik kojeg cijenim, ali me u zadnje vrijeme neugodno iznenadio je Hrvoje Bujas. On je najširoj javnosti poznat kao suosnivač “Crnog Jajeta”, trenutno najboljeg mjesta za grupnu kupovinu u Hrvatskoj. On također često iznosi realne probleme hrvatskog gospodarstva, no u zadnje vrijeme vjeruje mnogim (nerealnim) obećanjima političara.

Dok je selio tvrtku/e izvan Hrvatske, Hrvoje Prpić je promovirao ono što promovira Davorin dolje u statusu. Sada kada radi uglavnom izvan države se uglavnom čudi koliko ima negativizma među hrvatskim djelatnicima realnog sektora?! Stvarno više ništa ne razumijem. Možda je do mene.

Evo cijelog fb statusa:

Mišljenja sam da je ovaj status u velikoj mjeri, nažalost istinit. No, u čemu ja onda vidim ‘problem’? U tome što je Davorin savjetnik predsjednice? Ni najmanje. Problem je, što oni koji krvavo zarađuju od svog rada gube vjerodostojnost s nepotrebnim ‘naslikavanjima’ s političarima koji to realno ne zaslužuju. Jer oni su trenutno tu, a sutra ih neće biti. A vi imate tvrtke. Vi svake godine plaćate poreze, zapošljavate, borite se s tržištem, birokracijom, državom a na kraju i samim sobom.

Razumijem da se ‘kumica’ na Dolcu želi slikati s nekim na funkciji i hvaliti time na društvenim mrežama. Ali vi koji ste poduzetnici? Treba li vama to ili time samo gubite na vjerodostojnosti?

Jedno su savjetovanja, sastanci i realna suradnja privatnog i javnog sektora. To je u redu i to mora postojati. Nepotrebna ‘naslikavanja’ vam/nama ne trebaju.

Dragan Bacinger

foto: entrepreneuer.com