auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Gotovo 70 posto automobila u Hrvatskoj starije je od deset godina

Gotovo 70 posto automobila u Hrvatskoj starije je od deset godina

Hrvatska u gotovo svim kategorijama ima relativno star vozni park, pa su osobni automobili u prosjeku stari 12,6 godina, motocikli i mopedi prosječne su starosti 12,5 godina, dok su traktori prosječno stariji od 30 godina, podaci su Centra za vozila Hrvatske.

Statistike toga centra pokazuju da je u 2018. godini u Hrvatskoj bilo registrirano 79.935 rabljenih, te 61.745 novih osobnih automobila, ali i da uvoz rabljenih osobnih automobila raste svake godine, posebno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Zabrinjavajući je podatak da je čak 68,4 posto automobila starije od desetljeća. 

Osim navedenih kategorija, autobusi su u prosjeku stari 11,7 godina, teretni automobili 11,4 godine, priključna vozila 19,1 godinu. 

“Starost vozila utječe na ispravnost, ali i samu opremu pojedinog vozila koja u slučaju nedostatka suvremenih tehnologija znači bitno manju sigurnost. Primjerice, ako analiziramo strukturu osobnih automobila prema sustavu kočenja, više od 400 tisuća vozila registriranih u 2018. godini nije imalo niti jedan suvremen sustav kočenja (ABS ili ABS+ESP), što može uvelike utjecati na sigurnost u prometu”, kažu u Centru za vozila Hrvatske.

Prošle je godine, primjerice, na 431.538 vozila utvrđena tehnička neispravnost zbog koje su ta vozila isključena iz prometa do trenutka kada su uklonjeni kvarovi i nedostaci. S druge strane, Europska komisija postavila je cilj da se u razdoblju od 2020. do 2030. godine smanji broj smrtno stradalih u prometu za 50 posto.

K.A./hina

foto: novo.hr

Tagovi: