eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / HEP i Končar sklopili ugovor o obnovi HE Senj vrijedan 330 milijuna kuna

HEP i Končar sklopili ugovor o obnovi HE Senj vrijedan 330 milijuna kuna

HEP – Proizvodnja i tvrtke iz sastava Grupe Končar u utorak su sklopili ugovor o zamjeni primarne opreme u Glavnoj hidroelektrani Senj, a taj posao je vrijedan 330 milijuna kuna.

Dio je to 557 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije HE Senj kojom će se njezina snaga povećati za 20 megavata.

Ugovor o zamjeni primarne opreme u HE Senj obuhvaća sva tri agregata i uključuje zamjenu generatora, uzbude i regulacije napona, zamjenu turbina turbinske regulacije i predturbinskih zatvarača. Radovi će obuhvatiti i zamjenu opreme generatorskog napona te povezivanje agregata novougrađenih sustava i opreme u funkcionalnu cjelinu. Radovi će započeti 2022, a trebali bi završiti 2026. godine.

Do sada je na rekonstrukciju i revitalizaciju HE Senj utrošeno oko 83 milijuna kuna. Revitalizacijom joj se životni vijek produžuje za 50 godina. 

Ugovore su potpisali direktor HEP Proizvodnje Robert Krklec, a u ime ponuditelja predsjednik Uprave Končar -inženjeringa za energetiku i transport Željko Tukša te predsjednik Uprave Končar-generatora i motora Ante Elez. 

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je da u održavanju  i investicijama u HEP-ove hidroelektrane u najvećoj mjeri sudjeluju hrvatske tvrtke. 

Rekao je i da je u rekonstrukcije i revitalizacije hidroelektrana, proces koji je započeo 2012. godine, HEP do sada uložio 1,6 milijardi kuna, a u ukupno 12 hidroelektrana, planira uložiti još 2,3 milijarde kuna.

HE Senj smještena je sedam kilometara južno od Senja, a s radom je počela 1965. godine. Ukupni raspoloživi kapacitet te elektrane je 216 MW, a prosječna godišnja proizvodnja 970 GWh, što je 20 posto proizvodnje hidroelektrana u Hrvatskoj.  

“Uz HE Senj, HEP namjerava izgraditi i hidroelektranu Senj 2”, najavio je Barbarić, dodavši  da se, uz Kosinj, radi o najvećem projektu HEP-a od osamostaljenja Hrvatske. 

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak rekao je da je Končar do sada, u cijelom svijetu, sudjelovao u projektiranju i izgradnji preko 370 hidroelektrana. “Ne znam ima li ijedna druga europska tvrtka takvu referencu”, rekao je Kolak. 

N.H.

foto: HEP

Tagovi: