Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Horvat na SPIEF-u u St. Petersburgu nudi mogućnosti ulaganja u Hrvatsku

Horvat na SPIEF-u u St. Petersburgu nudi mogućnosti ulaganja u Hrvatsku

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u sklopu posjeta Ruskoj Federaciji sudjelovao je na 23. međunarodnom gospodarskom forumu (SPIEF 2019) u St. Petersburgu, a posjet će iskoristiti i za niz bilateralnih sastanak te predstavljanje Hrvatske potencijalnim investitorima, objavilo je u petak Ministarstvo na svojim internet stranicama. 

“Rusko tržište postaje sve primamljivije za naše poduzetnike, ne samo zbog svoje veličine, već i zbog prilika koje im se nude. Iz tog razloga nam je bitno da ovdje sudjelujemo i da smo prisutni, vodimo bilateralne sastanke i pokušamo otvoriti vrata Hrvatske potencijalnim novim investitorima, kojih je ovdje iz godine u godinu sve više. Uz to, s Rusijom bilježimo rast ekonomske suradnje, a posjećuje nas i sve više turista”, izjava je ministra Horvata koja se prenosi u priopćenju.

Ministar Horvat u St. Petersburgu boravi od 5. do 8. lipnja, gdje sudjeluje i na 23. međunarodnom gospodarskom forumu koji se održava pod pokroviteljstvom ruskog predsjednika Vladimira Putin. Horvat u Rusiji boravi na poziv savjetnika Predsjednika Ruske Federacija Antona Kobyakova, a u pratnji ministra su i hrvatski veleposlanik u Rusiji Tomislav Car, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović i potpredsjednik HGK Dragan Kovačević. 

Tijekom posjeta ministar Horvat će održati i više sastanaka s ministrima Ruske Federacije, uz ostalo i ministrima poljoprivrede i gospodarstva. 

“S ruskim ministrom poljoprivrede Dmitrijem Patruševim već imamo kontinuirano dobru suradnju, posebno zbog činjenice da zajedno predsjedamo Međuvladinom komisijom za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju između naših zemalja. Upravo je to dobar temelj za daljnji razvoj odnosa i realizacije potencijalnih poslovnih prilika, a o čemu ćemo dodatno razgovarati i s ruskim ministrom gospodarstva Maximom Oreshkinom”, najavio je Horvat.

Inače, Međunarodni gospodarski forum u Sankt Peterburgu, koji se održava uz sudjelovanje predsjednika Ruske Federacije, okuplja više od 5.000 predstavnika političkih i poslovnih krugova, vodećih znanstvenika, javnosti i medija iz cijelog svijeta kako bi razmotrili ključna aktualna pitanja s kojima se suočavaju Rusija i svijet.

Prošlogodišnji Forum je posjetilo više od 17.000 sudionika iz 143 zemlje, a u okviru Foruma je potpisano 593 ugovora u ukupnom iznosu od 2.625 trilijuna rubalja (isključujući sporazume čiji je iznos komercijalna tajna), napominju iz Ministarstva.

Prostor za nastavak uspješne suradnje s Rusima u području brodogradnje

O današnjem, drugom danu ekonomskog foruma SPIEF 2019 i održanim bilateralnim sastancima izvijestili su danas putem svoje internet stranice i iz HGK, izdvajajući pritom kako postoji veliki prostor za nastavak uspješne suradnje s Rusijom u području brodogradnje. 

Iz HGK, naime, u toj objavi ističu kako su se ministar Horvat i predsjednik HGK Burilović sastali i s predsjednikom brodograđevne kompanije OSK Georgijem S. Poltavčenkom. “Zajedno su došli do zaključka da svakako postoji velik prostor za razvoj već sada uspješne suradnje u području brodograđevne industrije, osobito uzimaju li se u obzir potrebe ruskih naručitelja kada je posrijedi proizvodnja brodova”, navode iz Komore.

Prenose također kako su se Horvat i Burilović susreli i s guvernerom Vladimirske oblasti Vladimirom Sipjaginom.

Riječ je o oblasti koja se nalazi u središnjem okrugu europskog dijela Ruske Federacije, a središnje mjesto u gospodarstvu te oblasti je industrija, posebice strojogradnja i metaloprerađivačka, zatim prehrambena te laka industrija. Od prehrambene industrije posebno je razvijena mliječna i konditorska proizvodnja.

S obzirom na to da je Ruska Federacija ogromno tržište, forum je sjajna prilika za susrete s rukovoditeljima ruskih pokrajina i otvaranje prilika za suradnju s našim tvrtkama, ističe predsjednik HGK u priopćenju objavljenom na internet strnaici Komore. 

N.H./hina

foto: scr.arhiva