Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo nositelj projekta u Makedoniji

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo nositelj projekta u Makedoniji

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) postala je nositelj twinning projekta “Podrška civilnim zrakoplovnim vlastima Republike Sjeverna Makedonija u području sigurnosti i zaštite zračnog prometa” vrijednog 250 tisuća eura, izvijestili su u petak iz te Agencije.

Iz te agencije naglašavaju da su taj posao dobili prijavom na međunarodni natječaj, na kojemu su pobijedili s maksimalnim brojem bodova, što ukazuje na izvrsnost projektnog prijedloga i razumijevanje situacije te potreba korisnika, a na upit Hine kažu da će projekt trajati oko godinu dana, vrijednost mu je 250 tisuća eura i financira se iz EU fondova.

“Međunarodni uspjeh HACZ, kao partnera makedonskim zrakoplovnim vlastima u spomenutom projektu je još jedno priznanje uspješnosti dosadašnjeg rada i potvrda snažnog institucionalnog položaja hrvatskih zrakoplovnih vlasti unutar nadležnih tijela za civilno zrakoplovstvo EU”, ističu iz HACZ-a.

Ujedno je to i nastavak njihovih međunarodnih aktivnosti i projekata, koje su počeli 2014. sudjelovanjem u twinning projektu za Gruziju “Približavanje pravne regulative civilnih zrakoplovnih vlasti Gruzije”, također na temelju pobjede na međunarodnom natječaju, tada u konzorciju s Austro Controlom.

S makedonskim zrakoplovnim vlastima su već surađivali i krajem 2019., kada su, dodaju, počeli i za oko godinu dana uspješno završili također EU twinning projekt “Podrška sudjelovanju Republike Sjeverne Makedonije u Europskom zajedničkom zračnom prostoru (ECAA)“. Cilj je bio podržati održivi razvoj civilnog zrakoplovstva u Makedoniji u skladu s međunarodnim standardima i pravnom stečevinom EU-a u području zrakoplovstva.

Izdvajaju i da je njihova ponuda na natječaju Agencije EU-a za sigurnost zračnog prometa za vođenje i upravljanje međunarodnim projektima u području civilnog zrakoplovstva (EASA) iz 2020. ocijenjena najboljom, među ponudama velikog broja europskih zrakoplovnih vlasti koje su se javile na taj natječaj. Slijedom toga određeno je i da će pored HACZ-a na međunarodnim projektima EASA-e sudjelovati još i zrakoplovne vlasti Velike Britanije, Italije, Francuske, Španjolske i Austrije, zaključuju iz HACZ-a.

Novo.hr

foto: shutterstock