gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Hrvatska dobila prvu ULO hladnjaču

Hrvatska dobila prvu ULO hladnjaču

Prva ULO hladnjača u Hrvatskoj, koja omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća i koja nije u vlasništvu trgovaca, otvorena je u utorak u Vukovini kod Velike Gorice u sklopu Distributivnog centra za voće i povrće.

Ukupna vrijednost hladnjače je 27 milijuna kuna, od čega je 90 posto sredstava osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Vlasnici hladnjače su Zagrebačka županija s udjelom od gotovo 80 posto, Grad Velika Gorica s 15,6 posto i Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci s 4,4 posto. Slične vlasničke udjele ti ulagači imaju i u distributivnom centru u sklopu kojeg je hladnjača izgrađena.

Naziv ULO dolazi od “ultra low oxygen” tehnologije, koja reducirajući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća.

Sudjelujući na svečanom otvaranju hladnjače, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je važnost takvih projekata za ravnopravniju tržišnu utakmicu domaćih proizvođača i poboljšanje njihovih mogućnosti, kako i za uključivanje lokalne i regionalne samouprave u poljoprivredu.

“Ovo je pravi način kako omogućiti efikasniji i bolji plasman naših proizvoda i kako se lokalna i regionalna samouprava može uključiti u poljoprivredu. Nije sve u poticajima, da nekome date pet ili deset tisuća kuna, jer ovdje ste im dali alat i mehanizam da sami upravljaju svojim sudbinama, budu pozitivniji u poslovanju i kvalitetnije žive od svoga rada”, ocijenio je Tolušić.

Poručio je da Ministarstvo poljoprivrede daje punu podršku takvim projektima, te istaknuo kako kako ima još dovoljno novca i za druge takve projekte.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ocijenio je kako od početka realizacije projekta, 2004. godine, nije bilo jednostavno ni lako doći do otvaranja hladnjače.

“Sada smo došli do objekta koji će okupiti naše proizvođače i omogućiti da ne budu izloženi trgovcima i prekupcima, nego da i sami mogu plasirati svoje proizvode”, kazao je Kožić.

Ocijenio je kako su sada stvoreni uvjeti da proizvođači bolje zarađuju od voća i povrća, ne ovise o trgovcima i o prekupcima i da preuzimaju sudbinu u svoje ruke.

Distributivni centar za voće i povrće u sklopu kojeg je hladnjača izgrađena osnovan je 2008. godine s ciljem da postane središnje mjesto koje će omogućiti koncentraciju ponude voća i povrća proizvođača s područja Zagrebačke i okolnih županija. Proizvođačima pruža usluge prihvata, skladištenja, sortiranja, kalibriranja, pakiranja, utovara i otpreme voća i povrća.

T.R./H

foto: fah

Tagovi: