Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/turizam / Hrvatska i Srbija zajedno provode turistički projekt za slijepe i slabovidne osobe

Hrvatska i Srbija zajedno provode turistički projekt za slijepe i slabovidne osobe

Važno je osobama s invaliditetom osigurati pristup turističkim uslugama, a jedan od dobrih primjera je prekogranični program VISITUS – turistička ponuda za slijepe i slabovidne osobe, koji se provodi u Hrvatskoj i Srbiji.

Radionice, promotivni obilasci, ali i postavljanje prilagođenih info točaka samo su dio projekta koji bi slijepim i slabovidnim osobama trebali omogućiti bolji doživljaj posjećenog mjesta. U tom zanimljivom prekograničnom projektu sudjeluje i Općina Erdut, smještena u Osječko-baranjskoj županiji.

Osim proširenja turističke ponude na taj način se bori i protiv diskriminacije slijepih i slabovidnih osoba koje često, unatoč posjetu lokalitetu, nemaju način kako ga doživjeti.

– U ovom projektu smo mi išli na promo-ture gdje smo mogli opipati predmete što je nama vrlo bitno i nova tehnologija je za nas jako značajna. Sve ono što se učini u turizmu za slijepe osobe je jako korisno, ističe za HRT predsjednik Udruge slijepih Vukovarsko-srijemske županije Ivan Čavar.

– Kreirali smo specijalizirane alate za slijepe i slabovidne osobe, znači to su samostojeći tonski info pultovi, taktilne mape, printali smo priručnike na Brajevom pismu i izradili smo mobilnu aplikaciju za mobilne uređaje, dodaje projektna menadžerica Poduzetničko-razvojnog centra općine Erdut.

novo.hr

foto: scr.hrt