Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Hrvatska se na inozemnom tržištu zadužila za 1,25 mlrd eura po dosad najpovoljnijim uvjetima

Hrvatska se na inozemnom tržištu zadužila za 1,25 mlrd eura po dosad najpovoljnijim uvjetima

Hrvatska je u ponedjeljak na inozemnom tržištu dogovorila prodaju 1,25 milijardi eura vrijedne obveznice s dospijećem 2027. godine, uz prinos od 3,19 posto i kuponom od 3,0 posto, što je dosad najpovoljnije zaduženje, priopćilo je Ministarstvo financija.

„O iznimnom interesu investitora svjedoči i činjenica da je knjiga upisa zatvorena unutar jednog dana, s ukupnom potražnjom od strane investitora na razini od oko 3 milijarde eura“, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je ovako značajan interes investitora rezultirao postizanjem iznimno povoljnih uvjeta izdanja, s najnižim prinosom na primarnom izdanju od kad je Republika Hrvatska prisutna na međunarodnim tržištima kapitala.

„Konačna cijena, čak 30 baznih bodova niža od inicijalno objavljene cijene prilikom otvaranja knjige upisa, omogućit će značajnu korekciju cijena uzduž cijele krivulje prinosa obveznica Republike Hrvatske“, ističe se u priopćenju.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem iskoristit će se za otplatu obveznica u travnju iznosa 1,5 milijardi dolara, s kuponom od 6,25 posto,  što predstavlja značajnu uštedu za proračun Republike Hrvatske u dijelu godišnjeg troška kamate, zaključuje se u priopćenju.

Hrvatska je početkom prošloga tjedna angažirala međunarodne banke Citi, HSBC, Morgan Stanley i Unicredit kao organizatore sastanka s investitorima u obveznice, koji je održan u petak, 10. ožujka u Londonu.

“Krenuli smo u novo ispitivanje i istraživanje tržišta. Održali smo seriju sastanaka s investitorima”, rekao je Marić u subotu u izjavi novinarima povodom poboljšanja izgleda hrvatskog kreditnog rejtinga od strane agencije Moody’s, dodavši da je riječ o investitorima koji Hrvatsku poznaju dugi niz godina i investiraju u njezine obveznice.

Dosad najjeftinije zaduženje u eurima, iako i dalje jedno od skupljih u EU

Posljednji put Hrvatska je izdala euroobveznice na inozemnom tržištu u ožujku 2015., i to 1,5 milijardi eura s dospijećem za 10 godina, uz kamatu od 3 posto, a prinos od 3,25 posto.

To je bilo dotad najjeftinije zaduživanje Hrvatske na inozemnim tržištima, što se ponajviše zahvaljuje izuzetno labavoj monetarnoj politici kakvu Europska središnja banka (ECB) vodi već godinama.

D.B./h

foto: hina