eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Hrvatski Siemens i Wind Power grade vjetroelektranu kod Mostara

Hrvatski Siemens i Wind Power grade vjetroelektranu kod Mostara

Započeli su radovi na izgradnji vjetroelektrane s 15 agregata nedaleko Mostara, na kojoj su glavni izvođači konzorcij “Siemens Gamesa Renewable Energy” Hrvatska i “Wind Power A/S” Danska.  

Pozivajući se na Elektroprivredu BiH, mediji u Mostaru pišu da prve radove na pripremi terena, izgradnji temelja i miniranju kamenitog tla izvode kompanije “HP Investing” iz Mostara i “Minersko” iz Sarajeva. 

Konzorcij “Siemens Gamesa Renewable Energy” Hrvatska i “Wind Power A/S” Danska dobio je prošle godine posao izrade ugovora o projektiranju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon 15 vjetroagregata Vjetroelektrane (VE) “Podveležje”, ukupne instalirane snage 48 MW.  Taj konzorcij obvezao se i na petogodišnje  održavanje vjetroagragata nakon puštanja u rad vjetroelektrane.  

Predviđeno je da vjetroagregati budu pušteni u rad u proljeće sljedeće godine. Očekivana godišnja proizvodnja trebala bi iznositi oko 130 GWh električne energije.  

Vjetroelektrana Podveležje snage financira se kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke – KfW i vlastitim sredstvima Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. 

P.T.

foto: energy.gov

Tagovi: