gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Hrvatskoj status zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože goveda

Hrvatskoj status zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože goveda

Hrvatska je dobila status zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože goveda te za nju više nema ograničenja u prometu goveda unutar Europske unije (EU), izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

“Republika Hrvatska postala je i službeno država slobodna od bolesti kvrgave kože goveda (BKK) te više nema ograničenja u prometu goveda unutar EU”, navodi se u priopćenju.

Tako je jednoglasno odlučeno na sjednici Stalnog Odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, kaže se u priopćenju.

Podsjećaju da je zbog ubrzanog širenja virusa BKK u zemljama regije koje graniče s Hrvatskom te na osnovi hitnog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane o pozitivnim učincima preventivnog cijepljenja na sprječavanje širenja bolesti, Hrvatska 2016. počela s preventivnim cijepljenjem goveda.

Tijekom 2016. cijepljeno je 432.145 goveda, a 2017. godine 468.574 grla, navode iz resornog ministarstva.

Nakon uspješno provedene dvogodišnje kampanje cijepljenja, a na temelju epidemiološke situacije donesena je odluka o prestanku cijepljenja od 1. siječnja 2018., u svrhu vraćanja statusa zemlje slobodne od BKK.

Tijekom 2018. u Hrvatskoj se provodilo sveobuhvatno nadziranje BKK kojim je dokazano da na području Hrvatske nema cirkulacije virusa BKK.

Na temelju tih rezultata Hrvatska je zatražila od EK-a ukidanje svih ograničenja u prometu goveda što je Komisija i priznala usvajanjem izmjene odluka koja je danas stupila na snagu.

“Preventivnim cijepljenjem goveda u Hrvatskoj i provođenjem mjera sprečavanja pojave i širenja bolesti spasili smo hrvatsko i europsko govedarstvo scenarija koji je teško i zamisliti”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Danas, dvije i pol godine nakon prvog cijepljenja, kako je rekao, i službeno smo zemlja slobodna od bolesti kvrgave kože goveda i više nema nikakvih ograničenja za promet naših goveda unutar EU-a.

Tolušić napominje kako su zbog cijepljenja naši uzgajivači goveda pretrpjeli znatne štete koje smo im nadoknađene u iznosu od 43,5 milijuna kuna.

“Za oporavak sektora osmislili smo i dodatne mjere kojima u iduće tri godine sa 195 milijuna kuna potpomažemo uzgoj 65.000 junica na našim farmama”, kazao je Tolušić.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u akcijama cijepljenja i praćenja goveda u posljednje dvije i pol godine, a stočarima je zahvalio na strpljenju, suradnji i odlučnosti da se unatoč velikim izazovima nastave baviti uzgojem goveda i mljekarstvom.

T.R./hina

foto: arhiva.nh