Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / HT: Aktivnosti HAKOM-a oko akvizicije evotv-a još uvijek u tijeku

HT: Aktivnosti HAKOM-a oko akvizicije evotv-a još uvijek u tijeku

Hrvatski telekom (HT) u četvrtak je objavom putem Zagrebačke burze reagirao na špekulacije u medijima o privremenom rješenju HAKOM-a da se akvizicija evotv usluge ne može dovršiti prije nego što se ispitaju sve okolnosti, ističući da su procesne aktivnosti regulatora još uvijek u tijeku te da će pravovremeno obavijestiti javnost kada HAKOM donese konačnu odluku.

Kako bi “zaustavili širenje špekulacija u medijima o privremenom rješenju HAKOM-a, kojim se akvizicija evotv usluge ne može dovršiti prije nego što se ispitaju sve okolnosti”, iz HT-a podsjećaju da su 27. studenoga 2018. objavili kako su s HP-Hrvatskom poštom potpisali ugovor o kupnji 100-postotnog udjela u tvrtki HP Produkcija, pružatelju evotv usluge.

Tada su objavili i da je ta transakcija uvjetovana regulatornim odobrenjima te da se njeno zaključenje očekuje do kraja 2018. godine.

“Sastavni dio ovog procesa je, dakle, pribavljanje odobrenja HAKOM-a i nije neobično da postupak odobravanja traje i dulje od 30 dana. Sam proces se sastoji od ispitivanja niza okolnosti i činjenica i HT u njemu aktivno sudjeluje dostavljanjem informacija i dokaza”, navodi HT u objavi.

“Procesne aktivnosti regulatora još uvijek su u tijeku zbog čega ih nismo u mogućnosti komentirati”, ističu iz HT-a i najavljuju da će, nakon što HAKOM donese konačnu odluku, pravovremeno obavijestiti javnost.

HAKOM: Provedbom koncentracije tržišni udio HT-a i HP Produkcije iznosio bi 66 posto

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) je na sjednici održanoj početkom siječnja donijelo privremeno rješenje u kojem je ocijenilo da bi koncentracija HT-a i HP Produkcije “moglo imati značajan učinak na tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu”.

Do okončanja postupka HT-u i HP Produkciji “privremeno se zabranjuje poduzimanje radnji u cilju dovršetka koncentracije”, navodi se u privremenom rješenju koje je Vijeće HAKOM-a donijelo na sjednici 4. siječnja, a na svojim mrežnim stranicama objavio ovih dana.

HAKOM je ujedno 15. siječnja na svojim stranicama objavio i javni poziv za dostavu mišljenja i komentara na zajedničku prijavu koncentracije HT-a i HP-a s kojom bi HT stekao 100-postotni udjel u HP Produkciji te na taj način preuzeo evotv uslugu. 

Prema obrazloženju privremenog rješenja, neovisno o prijavi koncentracije koju su 27. studenoga prošle godine podnijeli HT i HP-Hrvatska pošta, HAKOM je zaprimio i podnesak tvrtke A 1 Hrvatska u kojem se “izražava zabrinutost zbog učinka predmetne koncentracije na tržišno natjecanje te navodi kako je A 1 također izrazio želju za kupnjom evotv-a, što je komercijalni naziv za uslugu koju, zajedno s HP i društvom Odašiljači i veze pruža HP Produkcija”.

U opširnom obrazloženju HAKOM-ova privremenog rješenja se prenose i glavni naglasci očitovanja koje su zatražene dodatne podatke i informacije dostavili HT i HP Produkcija.

HAKOM je sredinom prosinca zatražio i očitovanja od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i Agencije za elektroničke medije (AEM) te je s obzirom na to “obavijestio HT kako postoji mogućnost da, zbog složenih činjeničnih i pravnih okolnosti koncentracije, postupak ocjene prijave možda neće biti dovršen u roku od 30 dana od dana dostave prijave”.

U nastavu privremenog rješenje se prenose i glavni naglasci iz očitovanja AZTN-a (uz ostalo i o utjecaju predložene koncentracije na ispunjenje mjera i uvjeta iz rješenja AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji HT-a i Optima telekoma).

P.T.

foto: ht

Tagovi: , ,