Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / HT predlaže isplatu dividende od 8 kuna po dionici

HT predlaže isplatu dividende od 8 kuna po dionici

Hrvatski Telekom (HT) u srijedu je izvijestio da Uprava i Nadzorni odbor predlažu glavnoj skupštini dioničara isplatu dividende u ukupnom iznosu od 641,9 milijuna kuna ili 8 kuna po dionici, što na jučerašnju zadnju cijenu dionice na burzi nosi dividendni prinos od 4,3 posto.

Kako se navodi u objavi HT-a, Nadzorni odbor kompanije na jučerašnjoj sjednici dao je suglasnost na revidirane godišnje financijske izvještaje za prošlu godinu.

Također, ističu da Uprava i Nadzorni odbor HT-a predlažu glavnoj skupštini, koja se planira održati 23. travnja, raspodjelu neto dobiti iz 2020. godine na način da se 641,9 milijuna kuna
upotrijebi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 8 kuna po dionici, a preostali dio neto dobiti od 61,9 milijuna kuna stavi u zadržanu dobit.

Predložena dividenda od 8 kuna po dionici ista je kao i ona isplaćena u 2020. te predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 91,2 posto. Na jučerašnju zadnju cijenu dionice od 185 kuna, to predstavlja dividendni prinos od 4,3 posto, navode iz HT-a te ističu da već treću godinu zaredom predlažu povećan omjer isplate.

U skladu s prijedlogom, dividenda će biti isplaćena 17. svibnja 2021. svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva  (SKDD) na dan 6. svibnja 2021.(record date). Datum od kojeg će se trgovati dionicom društva bez prava na isplatu dividende je 5. svibnja 2021. (ex date).

 Za 2021. godinu Uprava trenutno očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 6 kuna po dionici, dodaje se u priopćenju, uz napomenu da će Uprava pratiti učinke različitih parametara koji mogu imati utjecaj na kretanje dividende te predložiti konačni iznos.

Nadzorni odbor jučer je dao i suglasnost Upravi za izmjene sustava nagrađivanja rukovoditelja i uvođenje plana dodjele vlastitih HT dionica (PDD) za rukovoditelje ispod razine Uprave. 

PDD je dobrovoljni instrument kompenzacije na temelju kojega će se rukovoditeljima ponuditi mogućnost izbora dodjele dionica HT-a umjesto isplate određenog postotka varijabilnih primanja ostvarenih za prethodnu godinu, pojašnjavaju iz HT-a. 

Sudionici plana ostvaruju pravo na bonus dionice u omjeru 7 dodijeljenih dionica naspram 1 bonus dionice, pri čemu sve dionice moraju zadržati u neprekinutom razdoblju od godine dana od dodjele.

Nadzorni odbor je također donio odluku kojom predlaže Glavnoj skupštini dopunu politike primitaka za članove Uprave, a koja će biti objavljena zajedno sa pozivom za Glavnu skupštinu te će se, ovisno o odluci glavne skupštine, pokrenuti plan dodjele vlastitih dionica i za članove Uprave kao dobrovoljni instrument kompenzacije na temelju kojega će član Uprave imati mogućnost izabrati dodjelu dionica HT-a umjesto isplate određenog postotka kratkoročne stimulacije ostvarene za prethodnu godinu. Maksimalan broj dionica koji se može dodijeliti menadžerima je 45.000 dionica prema trenutno važećem Programu otkupa vlastitih dionica, zaključuje se u objavi. 

N.H.

foto: HT