Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / HT u prvom polugodištu s 313 milijuna kuna neto dobiti

HT u prvom polugodištu s 313 milijuna kuna neto dobiti

Hrvatski Telekom (HT) u prvih šest mjeseci ove godine poslovao s neto dobiti nakon manjinskih udjela od 313 milijuna kuna, što je za 125 milijuna kuna ili 28,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuje u petak objavljeno konsolidirano financijsko izvješće te kompanije.

“Situacija uzrokovana Covid-19 pandemijom i posljedičan razvoj događaja utjecali su na uvjete poslovanja, što se odrazilo i na poslovanje Hrvatskog Telekoma”, navode iz HT-a.

Po podacima iz izvješća, ukupni konsolidirani prihodi HT grupe u prvom polugodištu su iznosili 3,49 milijardi kuna i u odnosu na isto lanjsko razdoblje manji su za 201 milijun kuna ili za 5,4 posto.

Smanjenje prihoda iz kompanije objašnjavaju manjom realizacijom prihoda od fiksnih usluga (koji su manji za 105 milijuna kuna, odnosno 6,3 posto), prihoda od mobilnih usluga (za 100 milijuna kuna, odnosno 6,1 posto) i ostalih prihoda (7 milijuna kuna, odnosno 93 posto), a što je djelomično anulirano većim prihodima od sistemskih rješenja (za 12 milijuna kuna, odnosno 3,2 posto). 

U prvih šest mjeseci EBITDA nakon najmova iznosila je 1,29 milijardi kuna i manja je za 110 milijuna kuna ili 7,8 posto. To se objašnjava smanjenjem u HT grupi u Hrvatskoj (za 106 milijuna kuna ili 8,1 posto) i u Crnogorskom Telekomu (za 4 milijuna kuna ili 3,9 posto).

Kad se isključe jednokratni učinci EvoTV transakcije iz prvog tromjesečja 2019. godine, EBITDA nakon najmova bila je manja za 3,7 posto, a marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 37 posto.

Ukupna kapitalna ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su 804 milijuna kuna i veća su za 10,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Iz HT-a ističu i da su zbog volatilnosti prisutne u ožujku i travnju, unatoč izazovnom poslovnom okruženju, te i dalje prisutnoj neizvjesnosti, revidirali svoje izglede za 2020. te očekuju da će prihodi, “za koje se ranije smatralo da će biti stabilni ili nešto manji u odnosu na 2019., biti manji za srednji do visoki jednoznamenkasti broj”. 

Za EBITDA-u nakon najmova, za koju je prethodno predviđeno da će biti oko 38 posto, sada očekuju da će iznositi oko 39 posto.

HT je u veljači utvrdio očekivana kapitalna ulaganja od oko 1,7 milijardi kuna te i dalje očekuju da će ostvariti taj cilj.

Kada je riječ o regionalnom širenju “nastavljaju pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za spajanja i preuzimanja”.

Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis u komentaru izvješća ističe kako je na prvih šest mjeseci snažno utjecala Covid-19 pandemija i posljedično uvedena ograničenja, a učinci su bili vidljivi na poslovanju tvrtke te općenito u gospodarstvu i društvu.

K.A.

foto: HT

Tagovi: