Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / I sud u Sloveniji odbacio primjenu “lex Agrokora”

I sud u Sloveniji odbacio primjenu “lex Agrokora”

Ljubljanski okružni sud prihvatio je žalbu ruskog Sberbanka na ranije sudsko rješenje prema kojemu je imovina Agrokora u Sloveniji zaštićena zbog postupka insolventnosti,  a izvanredna uprava koncerna najavljuje žalbu na Vrhovnom sudu, ističući da ta sudska odluka nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i na imovinu Agrokora u Sloveniji. 

Odluka suda o žalbi ruske banke donesena je prije dva tjedna, ali je tek sada objavljena i postala poznata, a praktično znači da se ‘lex Agrokor’ u Sloveniji neće moći primjenjivati, prenijeli su u četvrtak slovenski mediji.

Kako pišu, sud je sada procijenio da ‘lex Agrokor’ “ne poštuje načela ravnopravnog tretmana vjerovnika”, što je, kako se navodi u rješenju, “jedno od temeljnih načela insolventnih postupaka i dio javnog poretka Slovenije”.

Slovenski mediji navode da takvim rješenjem o žalbi sada postoji mogućnost da se iz Agrokorove imovine u Sloveniji naplati barem jedan vjerovnik, odnosno Sberbank. Na raniju odluku suda žalili su se u središnjica Sberbanka u Moskvi, ali i njezina slovenska podružnica Sberbank Slovenija.

Na odluku kojom je Agrokoru ranije sud priznao status subjekta u insolventnom postupku kako bi se od ovrha izuzela njegova imovina u Sloveniji, žalila se i slovenska vlada.

U svojoj je žalbi navela je da hrvatski zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokoru sa svojim postupcima može ugroziti gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost Slovenije zbog značaja i veličine trgovačkog lanca Mercator za Sloveniju te da se odredbe posebnog hrvatskog zakona o poduzećima od sistemskog značenja zato ne bi smjele odnositi na Agrokorovu imovinu u Sloveniji, odnosno na dionice koje koncern i s njime povezana poduzeća imaju u Mercatoru. Osim toga, u žalbi je navela da se ‘lex Agrokor’ kosi s pravnim poretkom Slovenije.

Kako su objavili slovenski mediji, pozivajući se na odluku suda o žalbi vlade, nju je sud odbio “zbog nedostatka pravnog interesa”, pod čime se vjerojatno radi o tome da slovenska država nije izravni vlasnik ili vjerovnik Agrokora ili Mercatora.

Agrokor će uložiti žalbu 

Nakon odluke nadležnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji od 14. srpnja, sud u Ljubljani je danas objavio odluku (od 26. listopada 2017.) kojom je odbacio žalbu odnosno prigovor Vlade Republike Slovenije protiv priznanja, ali je istovremeno odobrio prigovor Sberbank of Russia i Sberbank banka d.d. iz Ljubljane i ukinuo odluku o priznanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji, potvrdili su iz Agrokora.

Dodaju da je sud donio ovakvu odluku jer smatra da postupak izvanredne uprave nije sukladan definiciji stranog insolventnog postupka po slovenskom insolventnom zakonu.

“Protiv odluke suda u Ljubljani Agrokor će uložiti žalbu Vrhovnom sudu Slovenije, koju već pripremaju Agrokorovi odvjetnici u Sloveniji”, ističe se u izjavi izvanredne Uprave u četvrtak.

Također naglašavaju kako “odluka suda u Ljubljani nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i istodobno nema nikakav utjecaj na imovinu Agrokor koncerna u Sloveniji, između ostalog zbog činjenice da do odluke Vrhovnog suda Slovenije o žalbi sve posljedice odluke o priznavanju i dalje ostaju na snazi”.

Iz Agrokora podsjećaju da je Visoki sud u Engleskoj, u rješenju donesenom 9. studenoga, odbio sve argumente Sberbanke i priznao hrvatski postupak izvanredne uprave u pogledu Agrokora d.d. u Velikoj Britaniji.

K.A./h

foto: tripadvisor