gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Iduće godine implementacija sustava označavanja sljedivosti za voće i povrće

Iduće godine implementacija sustava označavanja sljedivosti za voće i povrće

Iduće godine trebao bi biti implementiran sustav označavanja sljedivosti za voće i povrće, istaknuo je u srijedu Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na 14. znanstveno-stručnom savjetovanju hrvatskih voćara.

Jačanje konkurentnosti hrvatskog voćarstva tema je dvodnevnog savjetovanja koje organiziraju Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a u Tuheljskim Toplicama okupili su se voćari, djelatnici znanstvenih i javnih ustanova te stručnjaci iz poljoprivrede, industrije i trgovine.

Ravnatelj HAPIH-a naglasio je da je, uz tehnologiju i sortiment koji su među vodećim elementima konkurentnosti, ključno i pitanje udruživanja.

Naši voćari se moraju udruživati, moraju ulaziti u proizvođačke organizacije, zajednički nastupati na tržištu. Možemo im pomoći kroz određene mjere, kao što rade druge europske zemlje“, rekao je Dugalić.

Kazao je i da se planira uvesti sustav označavanja sljedivosti voća i povrća, kao što je to krenulo s mesom, jajima, brašnom, kruhom. Dodao je da bi se sustav i za voće i povrće trebao implementirati sljedeće godine jer „hrvatski potrošač traži hrvatsko voće i povrće“.

U stručnom dijelu 14. savjetovanju hrvatskih voćara obrađuju se teme iz pomoekologije i pomofizilogije, zaštite bilja, tehnologije i prerade te proizvodnje i ekonomike.

N.H.

foto: novo.hr