Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Slovenski Impol-TLM dao najpovoljniju ponudu za TLM

Slovenski Impol-TLM dao najpovoljniju ponudu za TLM

Slovenski Impol odnosno njegova tvrtka registrirana u Hrvatskoj Impol-TLM u četvrtom je krugu javne dražbe za kupnju šibenskog TLM Aluminiuma u stečaju dala najpovoljniju ponudu od 73,3 milijuna kuna, potvrdio je Trgovački sud u Zadru koji je u srijedu objavio rješenje kojim se nekretnine i pokretnine TLM-a dosuđuju Impol-TLM-u.

Tako će nakon pravomoćnosti rješenja o dosudi te nakon uplate poreznih davanja slovenski Impol postati novi vlasnik šibenske tvornice aluminija, čija se imovina u stečaju prodavala kao gospodarska odnosno prostorno-tehnološka cjelina.

Cjelokupna imovina TLM-a koja je procijenjena na gotovo 754 milijuna kuna prodavala se putem javne dražbe, no na prve tri dražbe nije bilo zainteresiranih te je početkom kolovoza oglašena je i četvrta i to po početnoj cijeni od jedne kune.

Četvrta elektronička javna dražba počela je 9. kolovoza, a završila 31. listopada u ponoć.

Financijska agencija (Fina) je 7. studenoga sudu dostavila izvještaj o provedenoj elektroničkoj dražbi te obavijestila da je za nekretnine i pokretnine TLM Aluminiuma “najviši iznos valjane ponude za kupnju predmetnih nekretnina i pokretnina dao ponuditelj Impol-TLM  d.o.o. i to u iznosu 73,3 milijuna kuna. 

Prema današnjem rješenju Trgovačkog suda, na četvrtu su javnu dražbu stigle dvije ponude, obje Impolove. Najpovoljniju je ponudu dao Impol-TLM d.o.o., tvrtka koju je Impol osnovao u Hrvatskoj, dok je drugu ponudu dao sam slovenski Impol, tvrtka sa sjedištem u Slovenskoj Bistrici. Naime, rješenjem suda Fini je naloženo da slovenskom Impolu “čija ponuda nije prihvaćena vrati uplaćenu jamčevinu”.

Kako se doznaje od stečajnog upravitelja TLM Aluminiuma Branka Morića, kada rješenje Trgovačkog suda u Zadru postane pravomoćno, sud će donijeti zaključak o predaji imovine najpovoljnijem ponuđaču, u ovom slučaju Impolu.

U stečajnom postupku utvrđeno je kako je dug triju trgovačkih društava koje su u sastavu TLM-a oko 1,6 milijardi kuna, od čega se više od 40 milijuna kuna odnosi na dug radnicima te je većina tih potraživanja svrstana u prvi isplatni red.

“Završno ročište moglo bi biti u prvom mjesecu sljedeće godine te će odmah nakon toga radnicima barem dijelom biti isplaćene zaostale plaće. Ostatak će biti isplaćen kada riješimo parnice kojih imamo dosta. Uglavnom, isplatu zaostalih plaća radnici mogu očekivati početkom sljedeće godine”, rekao je Morić.

TLM Aluminium u stečaju je završio krajem 2015. godine, a u ožujku prošle godine slovenski Impol uzeo je tvornicu u najam i pokrenuo proizvodnju. Na tadašnjem ročištu dogovoreno i da će se imovina prodavati u cjelini, kako bi se izbjegla mogućnost da, u djelomičnoj prodaji, budu kupljeni samo atraktivni strojevi ili zemljište.

Impol-TLM je krajem rujna za 10,3 milijuna kuna kupio stroj za razdvajanje i dijeljenje folije te peć za blokove od TLM Aluminiuma nad kojima je razlučno pravo imala Hrvatska poštanska banka.

Rješenje Trgovačkog suda u Zadru postat će pravomoćno nakon isteka žalbenog roka od osam dana od objave rješenja, ako nitko ne podnese žalbu.

K.H./h

foto: arhivaN.H.

Tagovi: ,