gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Istarsko ulje dobilo oznaku izvornosti

Istarsko ulje dobilo oznaku izvornosti

Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje 21. je naš poljoprivredni proizvod zaštićen na razini Europske unije. Istranima je to uspjelo nakon višegodišnje procedure i to zajedno sa slovenskim uljarima – baš kao što smo zajedno uspjeli registrirati i istarski pršut. Oznaku “ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra” nosit će ulje isključivo proizvedeno u hrvatskom i slovenskom dijelu Istre, te na dijelu Kvarnera.

Tekuće zlato iz Istre cijenili su još Rimljani, a danas stoji uz bok uljima iz razvikanih maslinarskih regija, poput Toscane ili Andaluzije. Ta je kvaliteta sada zaštićena europskom oznakom izvornosti.

Oznaka izvornosti proizvođačima donosi prepoznatljivost na tržištu. Kupcima jamstvo da se ulje dobiva na području Istre i prema strogo zacrtanim pravilima.

Cijeli postupak zaštite trajao je 9 godina, izvijestio je Hrt. Hrvatska je svoje ekstradjevičansko maslinovo ulje iz Istre najprije namjeravala samostalno zaštiti. No,  nakon prigovora Slovenije koja je prije na europskoj razini već imala zaštićeno ekstradjevičasnko maslinovo ulje,  postignut je dogovor; dvije su države zajednički zaštitile proizvod pod nazivom “ekstadjevičansko maslinovo ulje – Istra”.

Pedesetak je slovenskih maslinara zainteresirano da svoje ulje stave pod zajedničku zaštitu. Jedan od njih je Igor Novak iz Kopra. Kaže da maslinare sada očekuje najveći posao – uskladiti proizvodnju sa specifikacijom.

U Istri se godišnje proizvede oko milijun i pol tisuća litara maslinova ulja i te količine nije jednostavno prodati. Stoga, smatraju maslinari, istarski proizvođači moraju poraditi na okupljanju u jednu proizvodnu organizaciju. Tek će tada oznaka imati smisla.

Velikim proizvođačima s izgrađenim brendom maslinova ulja takvo udruživanje vjerojatno neće biti potrebno. No, i pojedince i udruge proizvođača, certifikacija košta. A istarskim je maslinarima na raspolaganju europski novac.

Prvih pet godina maslinari tako imaju riješene troškove certificiranja. Dovoljno vremena da sami procijene isplati li im se maslinovo ulje zaštititi europskom oznakom izvornosti ili ne. Te, zatim, o svom trošku nastaviti s certficiranjem.

novo.hr

foto: scr.hrt