Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Italija će ukinuti digitalni porez do 2024. godine

Italija će ukinuti digitalni porez do 2024. godine

Talijanska vlada ukinut će digitalni porez do 2024. godine, izjavio je ministar gospodarstva Daniele Franco, naznačivši vremenski okvir ukidanja nameta koji bi trebao zamijeniti novi globalni porez.

Digitalni porezi nikad nisu najbolje rješenje, naglasio je Franco u srijedu nakon predsjedanja sastankom ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 u Washingtonu. 

Financijski dužnosnici poduprli su na sastanku prijedlog izmjene globalnog sustava oporezivanja i uvođenja minimalnog globalnog poreza od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija s globalnim prihodom većim od 20 milijardi eura i maržom operativne dobiti većom od 15 posto.

Prijedlog je utanačen u pregovorima pod okriljem Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), a prihvatilo ga je 136 zemalja uključujući Hrvatsku.

Dogovoreno je i da će zemlje podijeliti prava na oporezivanje multinacionalnih tvrtki s razgranatim međunarodnim poslovanjem, a izmjene predviđaju i postupno koordinirano ukidanje digitalnih poreza koji su neke zemlje uvele i zabranu uvođenja novih sličnih nameta.

Konkretan rok za ukidanje postojećih digitalnih poreza nije naznačen.  

Očekujemo da će zemlje ukinuti poreze koje su unilateralno uvele do 2024. godine”, izjavio je talijanski ministar na konferenciji za novinare nakon sastanka.   

Američki dužnosnici izjavili su početkom tjedna da Washington s obzirom na razgovore o ukidanju digitalnih poreza više neće morati naplaćivati recipročne carine zemljama koje su ga uvele, uključujući Italiju, Francusku, Britaniju, Španjolsku, Austriju, Indiju i Tursku.

D.B./H

foto: pixabay