eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Italija planira 10 milijardi eura ulaganja u sektor vodika

Italija planira 10 milijardi eura ulaganja u sektor vodika

Italija je utvrdila smjernice strategije za vodik, zacrtavši 10 milijardi eura ulaganja u sektor do kraja deseljeća u sklopu nastojanja da se smanji emisija štetnih plinova i podupre proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Ministarstvo industrije cilja na 10 milijardi eura ulaganja u sektor vodika do 2030. godine, a polovina iznosa trebala bi biti namaknuta iz europskih fondova i privatnog sektora, stoji u nacrtu dokumenta koji je Reuters dobio na uvid.

Kako bi se povećala proizvodnja “zelenog” vodika, u tom bi se razdoblju trebalo instalirati oko pet gigawata kapaciteta za elektrolizu, za potrebe izdvajanja vodika iz vode, navodi se u dokumentu.

Do 2030. vodik bi mogao podmirivati dva posto potreba Italije za energijom pomoći smanjiti emisije štetnih plinova za do osam milijuna tona, stoji u dokumentu talijanskog ministarstva industrije.

Kako se sektor bude razvijao a troškovi padali, taj bi udio do 2050. mogao porasti i na 20 posto, dodaje se.

Postupak elektrolize ne uključuje ugljik ako se koristi struja iz obnovljivih izvora. Vodik se trenutno uglavnom proizvodi iz fosilnih goriva i postupcima koji uključuju ispuštanje ugljika, budući da je elektroliza preskupa s obzirom na potrebnu veliku količinu struje.

U talijanskom ministarstvu procjenjuju da bi njihov plan za vodik mogao kreirati više od 200 tisuća novih radnih mjesta i povećati talijanski bruto domaći proizvod za do 27 milijardi eura, napominjući da bi se vodik mogao koristiti u prijevozu, teškoj industriji i plinovodima.

Talijanska plinska grupa Snam već testira transport vodika u dijelu plinovoda a planove za taj plin skicirali su i Enel i Eni.

Vlada će nakon objave pokrenuti javne konzultacije o prijedlogu strategije a usvajanje se očekuje početkom iduće godine.

P.T./h

foto: shutterstock

Tagovi: ,