eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Iz norveškog programa više od 20 milijuna eura za hrvatske tvrtke

Iz norveškog programa više od 20 milijuna eura za hrvatske tvrtke

Hrvatskom privatnom sektoru na raspolaganju je više od 20 milijuna eura iz norveškog programa Business Development and Innovation Croatia, priopćila je u utorak Hrvatska gospodarska komora.

Program, čiji je cilj stvaranje dodane vrijednosti i održivog rasta u području inovacija, zelene industrije i “plavog rasta”, financira se iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014. – 2021.

Programom upravlja organizacija Innovation Norway kao voditelj fonda za poslovne programe EEA i Norway Grants. 

Sredstva su dostupna putem otvorenih poziva i natječaja kao potpore za djelomično financiranje projekta.

Cilj je smanjiti ekonomske nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki. Program će nastojati poticati i razvijati dugoročnu poslovnu suradnju između tvrtki iz Hrvatske i Norveške. Posebno je usmjeren na mala i srednja poduzeća skromne tehnološke razine. Za njih je uvedena shema malih grantova kako bi se smanjio prag za sudjelovanje.

Glavni su fokus Inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i Plavi rast (pomorska industrija, turizam malih razmjera i drugo). Prihvatljivi su prijavitelji tvrtke koje će postati “zelenije” i  diversificirati svoju paletu proizvoda,  povećati kapacitet, odnosno uvesti promjene u proizvodnom procesu (npr. brodska oprema, ribolovna oprema, tekstil, ambalaža za prehrambene proizvode, građevinski materijal, proizvodi za sigurnost, zdravlje,  zaštitu okoliša i sl.).

Potencijalna područja za suradnju definirana su zajednički, usporedbom područja iz hrvatske strategije pametne specijalizacije i odgovarajuće norveške strategije, tzv. Dream commitment. Tako je najveći potencijal za suradnju uočen u području energije i održivog razvoja, zatim hrane i bioekonomije te transporta i mobilnosti.

N.H.

foto: wikim.