gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Iz trgovina se povlači talijanska kava! Sadržava toksin koji može izazvati oštećenje bubrega!

Iz trgovina se povlači talijanska kava! Sadržava toksin koji može izazvati oštećenje bubrega!

Zbog utvrđene povećane količine Okratoksina A iz trgovina se povlači kava Caffe Classico Espresso Italia u pakiranju od 250 grama, izvijestio je Državni inspektorat.

Opozvan proizvod je datuma roka trajanja do 9.7.2023. te lot-broja G09W37110. Inspektorat navodi da proizvod nije u skladu s europskom uredbom o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani te je iz mjera predostrožnosti povučen s tržišta.

Opozvanu kavu proizvodi Gruppo Gimoka srl, Via delle Industrie, 4/A – Andalo Valtellino (Sondrio), a na tržište stavlja Eurospin Hrvatska d.o.o., Josipa Lončara 3, 10000 Zagreb.

Talijanska kava Caffe Classico

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s navedenim podacima, a informacija je objavljena i na službenim stanicama dobavljača.

Okratoksin A je najtoksičniji predstavnik skupine okratoksina koji izazivaju oštećenje bubrega. Te mikotoksine sintetiziraju plijesni iz rodova Penicillium i Aspergillus, i to najčešće na žitaricama (pšenica, kukuruz, ječam, raž). Prema IARC-u (The International Agency for Research on Cancer) okratoksin je mikotoksin s mogućim kancerogenim delovanjem, piše ZZJZDNZ.

N.H./H

foto: istock