gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / APSURD; Izvozimo živo svinjsko meso, a uvozimo prerađevine

APSURD; Izvozimo živo svinjsko meso, a uvozimo prerađevine

Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine izvezla više živih svinja u odnosu na isto razdoblje lani, ali istodobno je povećan uvoz svinjskog mesa, objavila je u ponedjeljak Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Prema podacima koje iznosi Komora, u prvih šest mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla 32.087 tona živih životinja u vrijednosti 44,4 milijuna eura, što je povećanje od 25,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada je izvezla 25.648 tona. Najviše su se izvozile svinje – 18. 264 tone, što je 17,1 posto više nego u prvom polugodištu lani.

Živih životinja je uvezeno u vrijednosti od 51,1 milijun eura (21.590 tona), odnosno 8,1 posto više. Najviše se uvezlo goveda – 11.666 tona.

Prema podacima HGK-a, Hrvatska je u prvom polugodištu uvezla 67.278 tona mesa i klaoničkih proizvoda, 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani, i to najviše svinjskog mesa. Naime, u prvom je polugodištu u Hrvatsku uvezeno svinjsko meso vrijedno 83,4 milijuna eura, tj. 39.326 tona, što je četiri posto više nego u istom razdoblju lani.

U navedenom je razdoblju izvezeno 3.464 tone svinjskog mesa vrijednog 9,12 milijuna eura.

Kovačević: Devastiranom stočarstvu “voda do grla”

U prvih šest mjeseci ove godine bilježimo blago smanjenje vanjskotrgovinskog deficita u razmjeni žive stoke, mesa, klaoničkih proizvoda i prerađevina. No, s obzirom na višegodišnju negativnu vanjskotrgovinsku bilancu i deficit veći od 280 milijuna eura, oporavak hrvatske mesne industrije i stočarstva, posebice govedarstva, ne može se očekivati u kratkom roku“, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu HGK Dragan Kovačević.

Kovačević napominje da su mjere poput izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se favorizira stočarska proizvodnja, smanjenja PDV-a na promet žive stoke i svježeg mesa, stotinjak milijuna kuna ugovorenih sredstava EU za operaciju “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” dokaz da je “voda došla do grla i da devastirano stočarstvo mora postati strateški prioritet hrvatske poljoprivrede”.

Iz HGK-a napominju kako poljoprivredni i prehrambeni proizvodi u prvom polugodištu imaju negativnu bilancu u vanjskotrgovinskoj razmjeni na razini 583,4 milijuna eura, a proizvodi stočarstva i prateće prerađivačke industrije 287,8 milijuna eura.

Među proizvodima stočarstva i ribarstva, pozitivna bilanca u robnoj razmjeni ostvarena je jedino u skupini proizvoda ribe, ljuskari, mekušci i ostali beskralježnjaci, zatim prerađevine od mesa te životinjske masti i ulja.

Hrvatski izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 884 milijuna eura i bio je za 4,25 posto veći nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz bio na razini od milijardu i 467 milijuna eura, što je rast od 6,4 posto.

N.H./hina

foto: pixabay