Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Jandroković na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu pozvao tvrtke obiju zemalja na ulaganja

Jandroković na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu pozvao tvrtke obiju zemalja na ulaganja

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković završio je posjet Kini otvaranjem Hrvatsko-kineskog gospodarskog foruma u Šangaju i pozivom tvrtkama obiju zemalja na ulaganja na oba tržišta, priopćeno je iz njegova ureda u srijedu.

U okviru II. Kineskog međunarodnog uvoznog sajma – China International Import Expo, koji se održava u Šangaju, Hrvatska gospodarska komora organizirala je Hrvatsko-kineski gospodarski forum koji je okupio brojne tvrtke iz dviju zemalja. 

Otvarajući forum Jandroković je pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku te istaknuo da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu.

Ovakva vrsta direktnih razgovora hrvatskih i kineskih tvrtki pridonijet će razvoju poslovne suradnje između Hrvatske i Kine, istaknuo je Jandroković prema priopćenju.

S obzirom na sve veći interes hrvatskih tvrtki za kinesko tržište, Jandroković je izrazio uvjerenje da će današnji razgovori doprinijeti povećanju hrvatskog izvoza u Kinu, jačanju kineskih investicija u Hrvatsku, kao i daljnjem rastu broja kineskih turista koji dolaze u našu zemlju.

Osvrnuo se i na prednosti Hrvatske u geografskom smislu, ali i kao poslovne i ulagačke destinacije, zahvaljujući nizu reformi koje je u posljednje vrijeme poduzela hrvatska Vlada, navodi se u tekstu.

Predsjednik Sabora govorio je o važnosti suradnje Hrvatske s Kinom u okviru inicijativi Kina+17 i Jedan pojas, jedan put pri čemu je istaknuo da nakon što je stvoren politički okvir za hrvatsko-kinesku suradnju, sada je prilika za jačanje gospodarske razmjene.

U tom pogledu svekoliku institucionalnu potporu trebaju dati i uredi Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, koji imaju važnu ulogu u promociji hrvatskog gospodarstva na kineskom tržištu, rekao je.

Postoji velik interes za jačanje hrvatsko-kineske suradnje, kazao je Jandroković na kraju foruma i pritom svoj posjet Kini ocijenio uspješnim, stoji u tekstu priopćenja.

– Ovdje je dosta velik broj kineskih kompanija koje bi željele surađivati s hrvatskim tvrtkama, jedan dio njih zainteresiran je za investicije u Hrvatskoj, a jedan dio je ovdje kako bi s hrvatskim partnerima osigurao njihov dolazak na kinesko tržište, kazao je.

Polazeći od riječi kineskog premijera da su odnosi Hrvatske i Kine “ušli u dijamantno razdoblje”, Jandroković je  zaključio kako je sada vrijeme “Nakon što je stvoren politički okvir, da hrvatski poduzetnici, hrvatske tvrtke traže svoj prostor i pokušaju izvesti svoje proizvode i usluge na kinesko tržište”.

Jandrokovićev posjet Kini od 2. do 6. studenoga obuhvatio je Peking gdje se sastao s kolegom po dužnosti predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Lijem Zhanshuom te posjetio tvrtku Huawei kao i izložbu o postignućima 70 godina Narodne Republike Kine.

U Šangaju je predsjednik Hrvatskog sabora predvodio hrvatsko izaslanstvo na 2. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu (2. China International Import Expo) otvorenom u utorak. U Muzeju umjetnosti Minsheng u Šangaju, u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, Jandroković je svečano otvorio izložbu Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, a na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu kineskim  partnerima predstavio je poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.

N.H.

foto: news.cn

Tagovi: