gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Josip Žmegač šampion je izložbe bučinih ulja održane u Varaždinu

Josip Žmegač šampion je izložbe bučinih ulja održane u Varaždinu

Josip Žmegač iz Varaždinske županije šampion je 5. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria i 12. Izložbe bučinih ulja Hrvatske održane u subotu u Varaždinu, a priznanje mu je uručila potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Za titulu šampiona te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natjecalo 166 bučinih ulja iz pet zemalja – Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i prvi put Češke. Njih 30 deklarirana su kao hladno prešana bučina ulja, dok je 136 uzoraka deklarirano kao djevičanska bučina ulja.

Melita Makovec, predsjednica ocjenjivačke komisije istaknula je da je ove godine komisija imala iznimno težak, ali ugodan zadatak.

-U prilog kvaliteti bučinog ulja najbolje govore podaci da je ukupni prosječni broj bodova koja su ulja ove godine osvojila bila preko 30, od mogućih 35. Svi ti rezultati polučili su velikim brojem priznanja i medalja, a ukupno imamo 31 zlato, 95 srebra te 22 brončane medalje- kazala je Makovec.

Šampion izložbe Josip Žmegač zahvalio je svojoj obitelji, uljarima, ali i Varaždinskoj županiji.

-Nitko za mene ne bi znao da ne postoji Varaždinska županija koja tako marljivo i predano pomaže nama poljoprivrednicima. Zato zahvaljujem svim djelatnicima Županije što su nam dali vjetar u leđa da se varaždinsko bučino ulje nalazi svuda po Europi, pa čak i na drugim kontinentima- rekao je Žmegač.

Dodjeli priznanja nazočila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je pohvalila napore Varaždinske i ostalih županija koji su usmjereni ‘većoj prepoznatljivosti i većoj konzumaciji kvalitetnih, vrijednih bučinih ulja’.

-To je podsjetnik na vrijednu tradiciju koja se u ovim krajevima može pronaći i 150 godina, možda i dulje, ranije. Prilika je i svima nama da vidimo što to rade ti neki novi ljudi koji su preuzeli neko gospodarstvo- kazala je ministrica.

Dodala je da je izložba bučinog ulja u Varaždinu manifestacija koja raste i koja ima budućnost, što dokazuje rast broja izlagača, odnosno natjecatelja, proizvođača koji žele dobiti nagradu.

-Naravno, ona je i na ozbiljnom nivou. Tu je i kontrolno tijelo, prati ih i edukacija, kao što treba i svaku dobru i vrijednu manifestaciju. Želim posebno čestitati svim dobitnicima priznanja, svi su oni izvanredni, vidjeli smo to po rezultatima kemijske i senzorne analize- izjavila je Vučković.

Svi su oni prva klasa, dodala je, ali treba čestitati posebno dobitniku šampionskog priznanja poljoprivrednog gospodarstva obitelji Žmegač.

K.N./H

foto: VŽ županija