Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Juncker u Bukureštu kritizirao promjene rumunjskog zakonodavstva

Juncker u Bukureštu kritizirao promjene rumunjskog zakonodavstva

U Bukureštu su se susreli rumunjski predsjednik Klaus Iohannis i šef Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je u Rumunjskoj u povodu predsjedanja te zemlje Europskom unijom.

No tema su bile i promjene rumunjskog zakonodavstva kojima bi se amnestirali sudionici korupcijskih slučajeva iz prošlosti te dekriminalizirali neki oblici takvog kršenja zakona. To, smatra Juncker, nije u skladu s europskim zakonodavstvom.

– Podsjetio bih na europsko pravilo poštovanja vladavine prava, to je nužno. Rekao sam predsjedniku i da Uniju čine kompromisi, ali i da kompromisa nema kada je riječ o temeljnim pitanjima jer te bi vrijednosti bile uzdrmane kada bi novi zakon bio prihvaćen, kazao je Juncker.

– Vrlo dobro znate moj stav da o vladavini prava nema pregovora. Ne možemo u Rumunjskoj graditi pravosudni sustav koji nije kompatibilan s onima u Europi. Kada smo ušli u Europsku uniju, željeli smo prihvatiti njezine vrijednosti i toga se držimo, kazao je rumunjski predsjednik Klaus Iohannis.

Govor koji je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk održao na rumunjskom u prigodi prvog rumunjskog preuzimanja predsjedanjem EU-a oduševio je u petak Rumunje koji su ga nazvali “divnim” i “nezaboravnim”.

“Riječi koje su ganule čitavu zemlju”, glasila je naslovnica dnevnog lista Evenimentul Zilei, a Cotidianul ističe da je “Tuskov dojmljiv govor bio popraćen dugim pljeskom” u prigodi početka polugodišnjeg rumunjskog predsjedanja EU-om u četvrtak u Bukureštu.

Govor koji je bivši poljski premijer pročitao bez naglaska, vrvio je šalama, pokazao je Tuskovo poznavanje rumunjskih pisaca poput Emilea Ciorana i Eugenea Ionesca i bio je među najčešće dijeljenim temama na društvenim mrežama.

N.H.

foto: politico.eu