auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Kina uvodi dodatni porez od 10 posto na najskuplja vozila

Kina uvodi dodatni porez od 10 posto na najskuplja vozila

Kineske vlasti uvode dodatni porez na tzv. super vozila, uključujući Ferrari, Bentley, Aston Martin i Rolls-Royce, kako bi se smanjila potrošnja goriva i emisija štetnih plinova, ali i nepotrebna demonstracija bogatstva.

Cilj novog poreza, koji će se primjenjivati na vozila koja koštaju više od 1,3 milijuna yuana, odnosno 189.000 dolara, usmjeren je na suzbijanje velike potrošnje goriva te na redukciju emisije štetnih plinova, izvijestile su kineske vlasti.

No, to je, kažu upućeni, i dio širih nastojanja vlasti usmjerenih protiv nepotrebne demonstracije bogatstva, a što je već zahvatilo i druge luksuzne brendove.

Kina je inače glavno tržište za većinu najskupljih automobilskih brendova, a proizvođači najluksuznijih modela na sve moguće načine nastoje pridobiti bogate kinske kupce.

Rolls-Royce i Aston Martin, primjerice, planiraju lansiranje SUV modela sljedeće godine, prvenstveno kao odgovor na zahtjeve kineskog tržišta za većim vozilima.

Porez stupa na snagu u četvrtak, a upućeni u problematiku kažu kako dodatni porez neće biti pretjerana prepreka da se super bogati domognu željenih vozila.

Kampanja protiv korupcije i u skladu s tim smanjenje potrošnje na luksuznu robu jedan je, inače, od glavnih ciljeva kineskog predsjednika Xi Jinpinga. 

Jesu li glavni razlozi povećanja poreza na automobile smanjenje emisije štetnih plinova i smanjenje ‘demonstracije bogatstva’ (ova demonstracija bogatstva neodoljivo podsjeća na hrvatski izum “ekstraprofit”) ili nedostatak novca u kineskom proračunu, procijenite sami.

D.B.

foto: rediff.com