novogradnja

Home / novogradnja/Ostale vijesti / Kreće obnova palače Starog grada Čakovec vrijedna 2,7 milijuna eura

Kreće obnova palače Starog grada Čakovec vrijedna 2,7 milijuna eura

Na palači Starog grada Čakovec izvodit će se radovi konstruktivne obnove sjeveroistočnog i sjeverozapadnog krila palače, oštećene prilikom petrinjskog potresa, potvrđeno je u utorak u Čakovcu potpisivanjem ugovora o izvođenju radova vrijednih 2,7 milijuna eura.

Ugovor o izvođenju građevinskih radova potpisan je u Muzeju Međimurja Čakovec.

Palača se kontinuirano obnavlja od 2008., a do 2019. godine statički je sanirano jugozapadno i jugoistočno krilo, zajedno s glavnim i gospodarskim stubištem.

No, nakon petrinjskog potresa 2020., na palači Starog grada Čakovec su utvrđena veća oštećenja na nosivoj zidanoj konstrukciji, najviše na prvom i drugom katu dva sjeverna krila koja će se sanirati bespovratnim sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije u 100-postotnom iznosu.

U Starom gradu stolovali Zrinski i Frankopani

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako je čakovečki Stari grad najvrijedniji spomenik feudalne baštine gdje su stolovali hrvatski plemenitaši Zrinski i Frankopani, koji su ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj i europskoj povijesti.

Županija posebno brine o svojoj kulturi i povijesti, ne bi li to prezentirali domaćim i stranim turistima, rekao je Posavec, podsjetio na projekt obnove Riznice Međimurja, otvorene 2021. godine.

Napominje kako je to najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja u proteklih 30 godina, a koju je u samo godinu dana posjetilo više od 20 tisuća posjetitelja.

Danas obnavljamo palaču Zrinskih koja je i dom Muzeja Međimurja i gdje ćemo nakon završetka imati nove sadržaje za sve naše goste. Cijeli ovaj prostor imat će ogroman benefit za razvoj kulture Čakovca i cijelog Međimurja”, rekao je Posavec dodavši kako je ovo samo jedno u nizu ulaganja.

Pred prijavom smo desetak interpretacijskih centara, kao jedne mreže Ekomuzeja gdje želimo točkasto u svakom kutku Međimurja također prezentirati našu kulturu i povijest te na taj način jačati turizam, ali i ono najvrijednije, naš identitet”, zaključio je.

Ugovor u ime izvođača radova potpisao je predsjednik tvrtke Međimurje graditeljstvo Goran Knežević s ravnateljicom Muzeja Međimurja Čakovec Mašom Hrustek Sobočan.

Ravnateljica je naglasila kako bez podrške Međimurske županije ne bi bilo moguće unatrag nekoliko godina odraditi ovakve, ogromne, administrativno velike i zahtjevne projekte.

Zadovoljstvo odobrenim sredstvima izrazila je Vesna Pascuttini Juraga u ime Ministarstva kulture i medija te Konzervatorskog ureda u Varaždinu, nadležnog za područje Međimurske i Varaždinske županije.

Kraj projekta predviđen je do 31. lipnja ove godine.

N.H./H

foto: MŽ