novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Kreće obnova željezničke pruge Virovitica-Pitomača

Kreće obnova željezničke pruge Virovitica-Pitomača

HŽ Infrastruktura je u ponedjeljak u Virovitici s tvrtkom Swietelsky potpisala ugovor za izvođenje radova na obnovi pruge Virovitica-Pitomača, duge 21 kilometar, što je projekt vrijedan oko 170 milijuna kuna.

Predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci, a projekt vrijedan oko 170 milijuna kuna (bez PDV-a) HŽ Infrastruktura će financirati komercijalnim kreditom s državnim jamstvom.

Nakon završetka radova tom će dionicom vlakovi prometovati brzinom od 100 kilometara na sat, što će u odnosu na sadašnju brzinu od 80 kilometara na sat skratiti putovanje i učiniti ga sigurnijim.

Dionica Virovitica-Pitomača dio je željezničke pruge Varaždin-Koprivnica-Virovitica-Osijek-Dalj te prva od ukupno tri dionice za koje je HŽ Infrastruktura u sljedećem petogodišnjem razdoblju osigurala 449 milijuna kuna

HŽ Infrastruktura je u planu investicija 2020.-2024. osigurala ukupno 449 milijuna kuna za obnovu triju dionica na pruzi Varaždin-Koprivnica-Virovitica-Osijek-Dalj”, rekao je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić. 

Najavio je da će se, osim dionice Virovitica-Pitomača, obnoviti dionice Pitomača-Virje (oko 22 kilometra) te Virje-Koprivnica (oko 20 kilometara).

Time ovaj dio Hrvatske uskoro postaje veliko željezničko gradilište, istaknuo je Kišić, spominjući kako tomu treba dodati i početak radova na rekonstrukciji postojećega i izgradnji drugoga kolosijeka na pruzi Križevci-Koprivnica-državna granica.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je kako se i ovime ostvaruje veliki investicijski ciklus u željeznicu. “Trenutno smo u fazi izgradnje željezničke infrastrukture ukupne vrijednosti oko 1,5 milijardi eura. Uglavnom se radi na najvažnijim koridorima u Hrvatskoj, ali vodimo brigu i o regionalnim prugama kako bi sve županije bile adekvatno povezane”, rekao je Butković. 

Dodao je kako se u prometnu infrastrukturu trenutno ulaže 20 milijardi kuna, uglavnom u željezničkom sektoru.

Do sada smo ulagali u cestovni promet, obnovili smo i zračne luke u Splitu i Dubrovniku, a  željeznički sustav je bio zapušten. Sada je konačno i željeznica došla na red i naša zadaća je do 2030. godine u nju uložiti 3,5 milijardi eura. U planu je izgradnja nizinske pruge i obnova bivšeg desetog koridora koji ide prema istoku zemlje“, naglasio je Butković. 

Predstavnik tvrtke Swietelsky Zvonko Dundović podsjetio je da je ta tvrtka u Hrvatskoj na građevinskome tržištu prisutna više od 20 godina te je do sada na prugama pod upravljanjem HŽ Infrastrukture do sada obnovila više od 500 kilometara pružnih kolosijeka. “Sve poslove ugovorne s HŽ Infrastrukturom do sada smo obavili profesionalno, kvalitetno i u roku, držeći se financijskih ugovornih okvira. Nadamo se da će tako biti i sada”, poručio je.

P.T./hina

foto: arh.nh