Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Kriminal u propalom Wirecardu otkrio lošu komunikaciju njemačke carine i policije

Kriminal u propalom Wirecardu otkrio lošu komunikaciju njemačke carine i policije

Odjel njemačke carinske uprave za borbu protiv pranja novca navodno nije prenio policiji niz pravodobnih upozorenja o sumnjivim transakcijama u tvrtki za internetska plaćanja Wirecard, pišu njemački mediji.

Služba za financijske informacije (FIU) prenijela je policiji tek djelić informacija kojima je raspolagala o nezakonitim poslovima Wirecarda, izvijestili su u utorak radio NDR i Sueddeutsche Zeitung.

U njemačkom ministarstvu financija nisu odmah reagirali na ta medijska izvješća.

FIU inače istražuje moguće slučajeve pranja novca i financiranja terorizma i, po potrebi, prosljeđuje slučajeve policiji. Sada ponovo razmatraju dokaze kako bi ih usporedili s novim informacijama, izvijestili su SZ i NDR.

Navodno imaju dokaze o mogućim kaznenim djelima kao što su krivotvorenje bilance, prijevara, kršenje povjerenja, manipuliranje tržištem i zloupotreba povlaštenih informacija u trgovini vrijednosnim papirima.

Identificirano je 97 izvješća koja su “možda povezana” s tvrdnjama o mogućim protuzakonitim djelatnostima zaposlenika Wirecarda, citira NDR navode FIU-a.

FIU sada tvrdi da je proslijedio informacije o 50 izvješća nadležnim policijskim tijelima, većinu njih tek nakon što je izbio skandal s Wirecardom.

Wirecard je pokrenuo stečajni postupak krajem lipnja nakon što se pokazalo da na računima nedostaje 1,9 milijardi eura. FIU sada istražuje moguće pranje novca u Wirecardu u zajedničkoj radnoj skupini s regulatorom financijskog sektora Bafinom.

N.H.

foto: Wirecard

Tagovi: