Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Kroz 94 ugovora poljoprivrednici će dobiti potpore od 131 milijun kuna

Kroz 94 ugovora poljoprivrednici će dobiti potpore od 131 milijun kuna

Hrvatski će poljoprivrednici dobiti potpore u iznosu 131 milijun kuna za ulaganja u fizičku imovinu iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja, a temeljem u utorak potpisana  94 ugovora za projekte iz različitih operacija te mjere. 

Ugovori se, naime, odnose na 94 projekta za operacije koje obuhvaćaju povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstva u sektoru sektora stočarstva i peradarstva, zbrinjavanje stajskog gnojiva s ciljem smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te korištenje obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrijednost potpore projektima iznosi 131 milijun kuna, dok je ukupna vrijednost ulaganja 239 milijuna kuna.

“Ukupno u cijeloj Mjeri 4, ako dodamo i ove projekte, imamo više od 1.500 projekata. Ukupna investicija svih tih projekata je oko 3,5 milijardi kuna, a isplaćeno je više od 1,5 milijardi kuna potpora”, rekla je ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, ocjenjujući da provedba projekata ide dobro.

Od danas potpisanih ugovora 33 se odnose na mala gospodarstva u sektoru stočarstva i peradarstva, koji će dobiti potpore u iznosu od 58,4 milijuna kuna, a njihove investicije vrijedne su 109 milijuna kuna.

Za operaciju zbrinjavanje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš potpisana su 32 ugovora, koja će dobiti potporu u iznosu 34,1 milijun kuna, dok su ulaganja ukupno 60,8 milijuna kuna. 

Kroz dvije operacije za korištenje obnovljivih izvora energije će ukupno 29 gospodarstava, dobiti više od 38 milijuna kuna potpore za projekte čija je ukupna vrijednost gotovo 70 milijuna kuna.

Inače, mjera 4 jedna je od najvećih investicijskih mjera Programa ruralnog razvoja iz koje je poljoprivrednicima dosada isplaćeno 1,5 milijardi kuna.

P.T./hina

foto: novo.hr