gastronomija

Home / gastronomija/Ostale vijesti / Kuhar otkrio 5 najvećih grešaka koje ljudi rade kod roštiljanja

Kuhar otkrio 5 najvećih grešaka koje ljudi rade kod roštiljanja

Dolaskom toplijeg vremena standardno počinje i vrijeme roštiljanja i uživanja na svježem zraku. Roštiljanje se čini benigno i lagano za odraditi, no jeste li znali da svaki put kada upalite roštilj možda radite neke ‘tipične’ grešake?

Kuhar i stručnjak za održivost James Strawbridge podijelio je za Mirror svoje vrhunske savjete i objasnio pogreške koje biste trebali izbjegavati kada kuhate na ugljenu.

  • Pougljeni ostaci sa zadnjeg roštiljanja aromatiziraju hranu na način kako ne želite, pa bi njegovo čišćenje uvijek trebalo biti prvi korak. Također, održavanje roštilja u izvrsnom stanju produljuje njegov životni vijek.
  • Ne žurite! Budite strpljivi i pričekajte da drveni ugljen ili drva stvarno izgore. Tako ćete postići idealnu toplinu koja neće padati, a nakon što se stvori vrući žar, smanjuje se i mogućnost da hrana izgori i daje vam puno više kontrole na roštilju.
  • Uvijek treba zagrijati roštilj na željenu temperaturu pečenja. Ako on ne postigne optimalnu temperaturu, riskirate da prepečete hranu. Isto tako, stavljanje hrane na hladan roštilj neće dati savršeno pečenje i okus dima, a potencijalno si stvarate više posla jer hladan roštilj može dovesti do toga da se hrana lijepi za rešetku, pa više morate čistiti.
  • Povrće na žaru odlično je kao prilog ili kao glavno jelo. Zapamtite da povrće nema masnoće u sebi, a za pečenje na roštilju želite malo masnoće pa je rješenje pokapati ga maslinovim uljem ili umotati u slaninu.
  • Nitko ne želi posluživati ​​niti jesti tvrdo meso, ali to je nažalost prilično uobičajeno tijekom roštiljanja. Postoji nekoliko načina da to spriječite; uvijek koristite samo kvalitetno meso i pazite da se komadi peku dulje ili kraće, ovisno o veličini; jer nikakva marinada neće pomoći ako ih prepečete.

N.H.

foto: pixabay