gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Kulen iz Požege šampion 39. Kulenijade

Kulen iz Požege šampion 39. Kulenijade

Na 39. požeškoj Kulenijadi, najstarijoj manifestaciji koja promiče najpoznatiji slavonski gastronomski specijalitet, titulu šampiona osvojio je kulen Jure Polića Strinića iz Požege, priopćeno je u subotu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Na ovogodišnjoj 39. Kulenijadi okupilo se 52 proizvođača kulena iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Sisačko-moslavačke županije te iz Vojvodine. Dodjela je održana u petak u restoranu Zlatni lug, pod pokroviteljstvom Grada Požege, uz partnerstvo HGK te u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege.

Veliki turistički i izvozni potencijal najpoznatije slavonske delicije

 „Više od 30 posto turista u Hrvatsku dolazi radi uživanja u gastronomiji. Tu Slavonija treba tražiti svoju šansu, a kulen treba biti okosnica njezine gastronomske ponude. Uz plasman u turizmu, kulen zbog specifičnih senzorskih i nutritivnih svojstava, tradicionalne tehnologije proizvodnje, ali i činjenice da je zaštićen na razini EU, ima i veliki izvozni potencijal. Zato je nužno ulagati u nove proizvodne kapacitete, ali i u svinjogojstvo jer s milijun tovljenika prošle godine nismo pokrili ni trećinu vlastitih potreba,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, čestitajući pobjednicima na trudu i znanju uloženom u ovaj vrhunski proizvod. 
 

Proizvođačima kulena uručeno je čak 11 zlata, 25 srebra i 16 bronci.
Priznanje i novčanu nagradu od 3.000,00 kuna šampionu je uručio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Direktorica TU Turističke zajednice Grada Požege Silvija Podoljak podsjetila je da Požega već 39 godina njeguje ovu tradiciju načina proizvodnje autohtonog slavonskog suhomesnatog proizvoda.

 “U gastronomskom i turističkom smislu ova je manifestacija prepoznatljiva baš za naš kraj. Ponosni smo što ovaj proizvod promoviramo i kroz nastavak manifestacije, drugi dan, u šetališnoj zoni kroz Okuse kulena i vina gdje se predstavljaju svi sudionici natjecanja. Kroz godine održavanja Kulenijade primijetili smo da su kulenari iz ‘hobista’ prerasli u proizvođače s ozbiljnom količinom i kvalitetom proizvoda, što nam potvrđuje i sve veća potražnja na tržištu, a to je i najvažniji smisao manifestacije. Svake godine nastojimo kulenarima dati i nove edukacije iz marketinga, načina proizvodnje, povlačenja sredstava iz Europske unije, a time i oni rastu i razvijaju se. Kulen pripada u one lokalne  proizvode koje svi gosti koji dolaze u Slavoniju moraju kušati”, kazala je Podoljak.
Delicije će danas biti predstavljene posjetiteljima u šetališnoj zoni na “Okusima kulena i vina” uz KUD Požeška dolina, TS De Gotho te Krauthaker Schiller vina, naveli su iz Sektora za komunikacije  HGK-a.

N.H.

foto: arhiva.nh