Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Kvarner je sve popularnija turistička regija – rast broja dolazaka i noćenja

Kvarner je sve popularnija turistička regija – rast broja dolazaka i noćenja

Na području Primorsko-goranske županije u prvih 10 mjeseci ove godine ostvareno je 2,5 milijuna dolazaka gostiju i 13,7 milijuna noćenja, što je porast od pet posto u dolascima i šest posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, izvijestila je u petak na sjednici skupštine direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Uz te brojke još više raduje stalan uzlazni trend pokazatelja turističkih rezultata proteklih pet godina, kaže ona.

Sve kvarnerske subregije ostvarile su turistički rast. Prvi po broju dolazaka i noćenja je Krk, koji donosi trećinu turističkog prometa u županiji, a na tom otoku je ove godine bilo šest posto više noćenja nego lani, kazala je Peršić Živadinov.

Duljina boravka gostiju nešto je veća nego 2015. i prosječno je 5,4 dana. Gosti najdulje borave na Rabu, prosječno 7,5 dana, a slijede Cres i Lošinj.

Ove su godine 92 posto gostiju bili stranci. Najviše gostiju 2016. godine uobičajeno je bilo iz Njemačke – 31 posto ukupnih noćenja su ostvarili gosti iz te zemlje, a slijede Slovenci i Talijani.

Nakon radnog dijela skupštine, u sklopu Kvarnerskog dana turizma dodijeljena su priznanja za 48 zaslužnih pojedinaca i tvrtki, nositelja razvoja turizma Kvarnera.

Podijeljena su priznanja najuspješnijim djelatnicima

Priznanja su dobili djelatnici u turizmu već proglašeni najboljima u državi u svojim kategorijama: Mila Lončarić kao najbolja djelatnica u agencijama, zapovjednik najvećeg Jadroliijina broda Marko Polo Boren Lupi kao najbolji djelatnik u pomorskom prometu, najbolji vozač Zoran Vitas i najbolji čistač Ivan Patalić i brojni drugi. 

Za poseban i trajan doprinos razvoju turizma priznanje je primio dugogodišnji direktor Turističke zajednice Raba Nedjeljko Mikelić.

D.B./H

foto: Zlatni otok Krk