Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Lego otvara prvu tvornicu u Kini

Lego otvara prvu tvornicu u Kini

Danski proizvođač igračaka Lego otvorio je u petak u Kini svoju prvu tvornicu na azijskom kontinentu, godinu dana nakon što je izazvao žestoke javne rasprave odbivši prodati kockice provokativnom kineskom umjetniku Aiju Weiweiju.

Kineska tvornica tek je peta Legova tvornica u svijetu, a izgrađena je u istočnoj pokrajini Zhejiang. Proizvodit će do 80 posto proizvoda koje Lego prodaje na cvatućem azijskom tržištu, objavili su iz kompanije.

Kinesko je tržište i dalje krunski dragulj za inozemne kompanije, unatoč posustajanju aktivnosti u drugom gospodarstvu svijeta.

Lego je odlučio graditi tvornicu i Kini budući da širenje njegova poslovanja u toj zemlji ugrožavaju internetske igrice, silno popularne među mladima.

Tvrtka se prošle godine našla na meti kritika nakon što je umjetnik Ai Weiwei izjavio da su mu odbili prodati kockice, uz obrazloženje da će ih “upotrijebiti za djela s političkim motivima”.

Ai je pak na meti kineskih vlasti zbog zalaganja za demokraciju i ljudska prava. Time popis optužbi nije isrpljen, napominje novinska agencija AFP.

Početkom godine danska je kompanija u Šangaju otvorila tada najveći maloprodajni dućan u svijetu, obogativši asortiman figuricama zmajeva i nindža kako bi dodatno privukli azijske kupce.

“Azija – uključujući i Kinu – buduće je središnje tržište za grupu Lego”, ističe poslovni direktor Bali Padda.

Nova tvornica u Kini zapošljavat će 1.200 ljudi, a predstavlja ulaganje od više od 100 milijuna eura, priopćila je tvrtka, ne navodeći pojedinosti.

D.B./H

foto: hina