Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Macron na Pantovčaku: “Ovo je posjet prijateljstva”

Macron na Pantovčaku: “Ovo je posjet prijateljstva”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu navečer u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Službeni Zagreb očekuje njegovu potporu za šengenski prostor i eurozonu i potpisivanje ugovora o kupnji francuskih borbenih zrakoplova.

Macron je posjet počeo radnom večerom s premijerom Andrejem Plenkovićem u užem formatu, a na dnevnom redu su globalna i regionalna pitanja.

Danas francuski predsjednik boravi na Pantovčaku. Nakon srdačnog rukovanja, predsjednika Macrona pozdravila je počasna bojna,a potom su zasvirale himne, javlja Nacional. Macron je potom s Milanovićem ušao u Predsjedničke dvore gdje je upoznao pilote koji će proći obuku za Rafale.

Sastanak ‘u četiri oka’

Sastanak dva predsjednika održao se u četiri oka. Nakon toga će se obratiti medijima.

Iznimna mi je čast, tako se kaže, ali ova čast je posebna, da je našu državu posjetio francuski predsjednik, gospodin Macron. Razgovarali smo prije svega o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku, i strateški i financijski, ali i o zbivanjima u regiji i svijetu, Ukrajini, Rusiji… To su sve stvari koje Francuska, jedina nuklearna sila u EU i stalna članica Vijeća sigurnosti, gleda na jedan način koji je malo širi od našega. Razgovore ocjenjujem odličnima, iz ovog će slijediti strateška suradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi i radujem se svemu ovome. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima mali, novi početak. Ovo je jedna promjena kojom se radujemo”, rekao je Milanović.

Dodao je kak je ovo ozbiljna promjena kojoj se raduje.

“Ovi narančasti riboni koje nosimo, u pet ujutro nakon druge kave, moja supruga kaže da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Drago mi je da se francuski predsjednik pridružio tome… Hvala vam”, rekao je Milanović.

Macron je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je prvi predsjednik Francuske koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja.

Ovo je posjet prijateljstva. Pripadnost Europskoj uniji ono je što doprinosi miru i prosperitetu. Današnji službeni posjet, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara, učvrstit će našu bilateralnu vezu prema jednoj Europi obrane koja isto tako sudjeluje u NATO-u. Ova suradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu na Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome. Ovaj posjet je sigurno novo poglavlje. Zahvalan sam vam na razgovoru i na onome što je pred nama”, rekao je Macron.

N.H.

foto: Hina