Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Mali iznajmljivači u Španjolskoj sve žešća konkurencija hotelima

Mali iznajmljivači u Španjolskoj sve žešća konkurencija hotelima

Ponuda kratkotrajnog smještaja u 20 najvećih španjolskih gradova ubrzano sustiže broj soba kojima upravljaju hoteli, pokazalo je istraživanje udruge hotelijera, potaknuvši zahtjeve za strožom regulativom.

Trenutno se u 20 najvećih španjolskih gradova u kratkoročni najam nudi oko 300 tisuća apartmana, u usporedbi s 389.779 soba kojima upravljaju hoteli, objavilo je u utorak udruženje putničkog sektora Exceltur, 

Exceltur okuplja i lobira za novi zakon koji bi regulirao platforme za kratkoročni najam, poput Airbnb-a.

Situacija se “otela kontroli”, upozorilo je udruženje koje okuplja velike španjolske hotelske lance, putničke agente, turoperatore i zrakoplovne tvrtke.

Airbnb je ovog mjeseca izvijestio da je u trećem tromjesečju zabilježio “nesrazmjeran” 31-postotni rast broja ponuđenih soba, dodavši da u krizi koju je izazvao skok troškova života sve više ljudi traži dodatni izvor prihoda.  

Najam soba turistima dvostruko je isplativiji od dugoročnog najma, pokazalo je istraživanje Exceltura, i u Španjolskoj je u prosjeku jeftiniji od hotelskog.

U najmanje šest velikih gradova broj ponuđenih soba za kratkoročni najam, većinom smještenih u gradskim središtima, porastao je u 12 mjeseci do kraja rujna za 34,5 posto, pokazalo je istraživanje koje je naručio Exceltur.

Broj hotelskih soba dostupnih u, primjerice, Madridu, Barceloni, Malagi ili Sevilli rastao je pak od 2010. za samo dva posto godišnje, navodi se u studiji.

NUŽNE PROVJERE

Najmanje šest od 10 domova u središtu Seville dostupno je turistima putem platformi za kratkoročni najam, navodi se u istraživanju.

U srcu Madrida otprilike trećina domova u blizini povijesnog Puerta del Sola iznajmljuje za kratke boravke.

Uvjeti moraju biti isti za sve”, naglašava čelnik Exceltura i izvršni direktor najveće španjolske hotelske grupe Melia Gabriel Escarrer.

Takva ponuda mora ispuniti određene uvjete da bi se plasirala na tržište“, dodao je Escarrer.

Tako bi platforme trebalo zakonski obavezati da provjeravaju jesu li domaćini registrirani kao pružatelji usluga turističkog smještaja, sa službenim dozvolama za rad.

Europska komisija već je predložila nacrt zakona prema kojem bi internetske platforme za najam smještaja vlastima trebale dostavljati podatke poput broja gostiju i noćenja, rekli su upućeni izvori.

K.A./H

foto: Hotel Bluesun