Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Maroko radi na održivom razvoju i službeno zabranio korištenje plastičnih vrećica

Maroko radi na održivom razvoju i službeno zabranio korištenje plastičnih vrećica

Rabat, 01. kolovoza 2016. – Kada je riječ o potrošnji plastičnih vrećica, Maroko je do sada bio odmah iza SAD-a kao najveći globalni potrošač plastičnih vrećica. No, stvari će se promijeniti budući da je prošli tjedan u ovoj sjevernoafričkoj zemlji izglasan zakon kojim je zabranjen uvoz, prodaja, distribucija i proizvodnja plastičnih vrećica.
Unatoč vrlo rigoroznom zakonu, mnogi su zabrinuti da će proći nekoliko godina prije nego što se svi stanovnici Maroka budu pridržavali novim pravilima.

Maroko je zemlja od 34 milijuna stanovnika u kojoj se godišnje potroši čak tri milijarde plastičnih vrećica, navode iz marokanskog Ministarstva industrije. Ova zemlja zabranila je crne plastične vrećice u 2009. godini, no prijedlog je bio tek djelomično uspješan budući da je bilo vrlo teško zaustaviti “neformalnu proizvodnju.”

Mamoun Ghallab, osnivač marokanske grupe za održivi razvoj MakeSense, izjavio je: “Oni su to učinili kako bi poboljšali sliku Maroka kao ekološki prijateljske zemlje, što je djelomično točno, ali ne u potpunosti… Ako građani nisu svjesni problema i izazova s kojima se suočavamo, stvari će ići puno sporije. Sve počinje i završava s građanima“.

Yassine Zegzouti, predsjednik marokanske savjetodavne skupine udruga Mawarid, dodaje kako je vlada uložila napore za provođenje zabrane, uključujući ulaganje novca u obrazovne TV spotove, no kako će za pravo pridržavanje zakona trebati proći četiri do pet godina.
foto: jatrgovac.hr