gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Med s hrvatskih pčelinjaka uskoro u nacionalnoj staklenci

Med s hrvatskih pčelinjaka uskoro u nacionalnoj staklenci

Na policama hrvatskih trgovina uskoro će se naći domaći med pakiran u nacionalnu staklenku za med, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Svaka nacionalna staklenka, kako se navodi, mora biti označena i znakom “Med hrvatskih pčelinjaka“ u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg će potrošači moći provjeriti podrijetlo meda.

Izradu nacionalne staklenke za med naručio je Hrvatski pčelarski savez koji je i nositelj industrijskog dizajna, a staklenka je izrađena u četiri dimenzije (720 ml – 900 grama , 580 ml – 720 grama, 370 ml-450 grama i  210 ml – 250 grama).

Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda po košnici, ističu iz Ministarstva napominjući kako je korisnik (pčelar) obvezan kupljenu nacionalnu staklenku puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla u skladu s Dobrom pčelarskom praksom.

“Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama pravilnika o medu, med mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom “zemlja podrijetla Hrvatska“.

P.T./hina

foto: pinterest