Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Međimurska županija raspisala Javni poziv za Program potpora male vrijednosti za razvoj poduzetništva

Međimurska županija raspisala Javni poziv za Program potpora male vrijednosti za razvoj poduzetništva

Župan Međimurske županije Matija Posavec predstavio je na konferenciji za medije gospodarske mjere i mjere za građane kao pomoć za suzbijanje gospodarske krize uzrokovane pandemijom virusom COVID-19.

Međimurska županija je županija koja cijeni i poštuje svoje građane i to dokazujemo iz godine u godinu. Mnoge programe, projekte i investicije nikada nismo započeli realizirati zbog izbora ili kampanje već smo to činili od prvog dana mandata. Kao županija koja je izuzetno razvojno orijentirana, ali s visokom socijalnom osjetljivošću i brigom za naše građane kojima je neki vid potpore potreban, pristupili smo u ovoj „korona situaciji“ izradi seta mjera za gospodarstvo i građane. Danas, kada smo i dalje usred globalne pandemije izazvane korona virusom i epidemije u Hrvatskoj, Međimurje je već 43. dan bez novooboljele osobe i 19. dan “korona free” regija.”, kazao je Posavec.

Gospodarstvo u Međimurskoj županiji tijekom pandemije virusom COVID-19 nije stalo

Prije početka globalne pandemije virusa COVID-19, na Zavodu za zapošljavanje evidentirano je 2082 nezaposlenih osoba, a 30. travnja bilo je evidentirano 2467 osoba. Porast broja nezaposlenih je za 399 osoba, dok je postotak rasta 16.02 %. Zahtjev za potporu za očuvanje radnih mjesta u Međimurskoj županiji zatražilo je 2486 poduzeća. Predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak istaknuo je da zahvaljujući dobroj sinergiji županije i obrtnika te brojnim projektima i potporama, obrtništvo nije stalo već je otvoreno čak 17 novih obrta.

U cilju pomoći i rasterećenja privatnog sektora na području Međimurske županije, posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i mladih poduzetnika, Međimurska županija predlaže niz mjera i aktivnosti pomoći gospodarstvu, kojima se želi dati poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i pomoći onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije korona virusa.

Župan Posavec istaknuo je da su određene uštede postignute proračunskim mjerama, i to kroz smanjivanje osnovice plaće i materijalnih prava zaposlenika i dužnosnika Međimurske županije. Zaposlenicima se smanjuje plaća za 10% za travanj, svibanj i lipanj, a dužnosnicima za 15%. Smanjeni su rashodi županije preraspodjelom proračunskih sredstava, smanjena su sredstva proračunskim korisnicima, nastavljene su sve kapitalne investicije pod odgovornošću Međimurske županije te je uvedena nova proračunska stavka za potpore obrtništvu, poduzetništvu, poljoprivrednoj proizvodnji i građanima.

Program potpora i aktivnosti Županije u gospodarstvu

Paket mjera pomoći gospodarstvu predstavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović: „U cilju pomoći privatnom sektoru na području Međimurja, posebice mikro i malim poduzetnicima te u nastojanju da potaknemo investicije i unaprjeđenje poslovanja naših gospodarstvenika, danas objavljujemo Javni poziv za Program potpora male vrijednosti za razvoj poduzetništva kojim želimo potaknuti očuvanje radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih i stvaranje povoljnog gospodarskog okruženja za mikro i male poduzetnike i obrtnike s područja Međimurske županije.“

Program je razvojno usmjeren i kroz njega će se dodjeljivati potpore za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu kao što je nabava strojeva, opreme, alata, softvera i hardvera za obavljanje osnovne djelatnosti te ulaganja u aktivnosti istraživanja i razvoja.

Sredstva za provedbu ovog javnog poziva osigurana su u županijskom proračunu u iznosu od 900.000 kuna, a na prošlotjednoj sjednici Skupštine Međimurske županije povećana su sredstva u proračunu za 600.000 kuna te je taj iznos predviđen za drugi krug natječaja koji će biti u drugoj polovici godine.

Maksimalni iznos potpore po pojedinom poduzetniku je 15.000 kuna, a prijavu mogu podnijeti mikro i mali poduzetnici koji imaju sjedište na području Međimurske županije, imaju registriranu gospodarsku djelatnost u sektorima u kojima su prihvatljiva ulaganja definirana Programom potpora.

Prijava je potpuno digitalizirana i natječaj je otvoren do 10. lipnja, a sve informacije bit će objavljene na Internet stranici Međimurske županije.

Program potpora male vrijednosti za financijske potpore i instrumente

Pored potpora za razvoj poduzetništva, otvoren je i izmijenjeni  Program potpora male vrijednosti za financijske potpore i instrumente za koje je osigurano 260.000 kuna u županijskom proračunu i putem kojeg je cilj povećati dostupnost bespovratnih sredstava EU-a poduzetnicima.

novo.hr

foto: MŽ