Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Međunarodni dan sestrinstva – Snaga je u zajedništvu

Međunarodni dan sestrinstva – Snaga je u zajedništvu

Međunarodni dan sestrinstva tradicionalno se obilježava 12. svibnja, a danas se diljem Hrvatske održava pod sloganom “Snaga je u zajedništvu” i s porukom da investiranje u sestrinsku profesiju znači jačanje zdravstvenog sustava u cjelini.

Obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva ujedno je prilika i poziv vladama i zdravstvenim sustavima da dodatno investiraju u obrazovanje, zapošljavanje te primjerene plaće medicinskih sestara i tehničara, poručuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kako se doznaje od predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara Marija Gazića, u hrvatskom zdravstvenom sustavu danas je zaposleno 38.500 medicinskih sestara i tehničara, što ih čini najbrojnijom profesijom u sustavu.

Hrvatska je, kao i cijela Europa, suočena s kroničnim manjkom toga kadra, tako da nam samo u bolničkom sustavu, po posljednjim analizama, nedostaje 400 sestara.


Gazić ističe odličan dijalog s Ministarstvom zdravstva s kojim pokušavaju pronaći rješenja kako se u budućnosti taj problem ne bi još povećao. Na tom tragu povećane su upisne kvote u srednje medicinske škole i na studij sestrinstva.

Iako je na snazi zabrana novog zapošljavanja u javnim ustanovama koje se financiraju iz državnog proračuna, kaže Gazić, zabrana se ne odnosi na zdravstvenu djelatnost, a resorno ministarstvo promptno odobrava zapošljavanja medicinskih sestara svuda gdje se pokaže potreba.

Slogan je ovogodišnjeg Međunarodnog dana – Snaga je u zajedništvu. “Želimo pokazati kako smo zahvaljujući zajedništvu u protekle dvije godine uspjeli iznijeti epidemiju na svojim leđima i pokazali da zajedno možemo napraviti i ono što je izgledalo nemoguće”, poručio je Gazić.

“Sajam sestrinstva”

Hrvatska komora medicinskih sestara u suradnji sa sindikatom i stručnim udrugama u sestrinstvu danas u 9 sati na trgu bana Jelačića organizirala je javno-zdravstvenu akciju.- Medicinske sestre i sve udruge u sestrinstvu predstavit će svoj rad, i građanima pružiti mjerenje šećera, krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase, savjetovanje o prevenciji hipertenzije.

Bili su tu i djelatnici Hitne pomoći koji će pokazivati automatsku vanjsku defibrilaciju. Bilo je i organizirano mjerenje tlaka, šećera u krvi, izračunavanje indeksa tjelesne mase, te predstavljene sve javnozdravstvene akcije s naglaskom na program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

– Možemo reći kako će to biti jedan sajam sestrinstva koji će se danas održati, i ovim putem pozivamo sve građane da nam se pridruže te nam iskažu potporu i zahvalu za sve što smo, pogotovo u doba pandemije, pružili našim građanima, naglasio je predsjednik Hrvatske komore Medicinskih sestara Mario Gazić.

“Situacija u zdravstvu i dalje nije sjajna”
No, situacija u zdravstvu i dalje nije sjajna – mnogi odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim poslovima i uvjetima, a to se odnosi i na medicinske sestre.

– Danas slavimo, ali se moramo osvrnuti na probleme koji nas tište dugi niz godina. Posljednje dvije godine su bile izuzetno izazovne, i javnost nas je podržala – vidjeli su kolika je važnost medicinskih sestara i da one zapravo čuvaju zdravstveni sustav svojom požrtvovnošću i profesionalnošću. Ovo je prilika da se zahvalimo svim medicinskim sestrama još jednom, rekla je predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri.

P.T.

foto: pixabay