Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Microsoft preuzima GitHub za 7,5 milijardi dolara

Microsoft preuzima GitHub za 7,5 milijardi dolara

Američki informatički div Microsoft objavio je da će kupiti internetsku stranicu za kodiranje GitHub Inc za 7,5 milijardi dolara kako bi ojačao poslovanje s računalnim uslugama u oblaku i osporio vodeću poziciju Amazona u tom tržišnom segmentu.

Sporazum se temelji na velikim Microsoftovim očekivanjima za Azure, odjel računalnih usluga u oblaku, koji bi zahvaljujući akviziciji GitHuba trebao privući više programera specijaliziranih za razvoj kodova i osigurati Microsoftu više poslova.

GitHub se deklarira kao najveća platforma u svijetu za programere koji bave razvojem kodova, s više od 28 milijuna korisnika.

Nova je Microsoftova akvizicija najvrednija od kupnje LinkedIna za 26 milijardi dolara u 2016. godini.

Pojedini su korisnici nakon nedjeljnog izvješća o vjerojatnom dogovoru Microsofta i GitHuba na mreži Reddit upozorili da će GitHub „na kraju favorizirati Microsoftove proizvode u ondosu na konkurentske alternative”.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella otkloni je te bojazni, kazavši u telekonferenciji da će GitHub i dalje biti otvorena platforma kompatibilna sa svim javnim ‘oblacima’.

Također je naglasio da Microsoft planira koristiti GitHub za promicanje vlastitih razvojnih alata i da će njegov marketinški tim raditi na tome da veliki poslovni korisnicima brže usvajaju GitHub.

Sporazum odražava kontinuirani interes Microsofta za otvoreni softver a njegov je cilj daljnje širenje velike zajednice inženjera koji se bave razvojem kodova, naveo je analitičar Moody’sa Richard Lane.

Ujedno je Microsoft time povukao pametan potez budući da je njegovo poslovanje s računalnim uslugama u oblaku proteklih godina bilježilo snažan rast. Azure je tako izvijestio o 93-postotnom skoku prihoda u trećem tromjesečju koje je završilo u ožujku.

U prošloj je godini softverski div pak zatvorio CodePlex, konkurenta GitHuba, uz obrazloženje da ovaj potonji ima dominantan položaj na području otvorenog dijeljenja izvora i da većina odgovarajućih projekata već preselila na GitHub.

Nakon okončanja akvizicije, koja se očekuje do kraja kalendarske godine, GitHub će postati dio Microsoftova poslovanja Intelligent Cloud.

K.A./H

foto: Microsoft

Tagovi: ,